30/12/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα




Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε ένα διάλογο στο Κυπριακό που θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες ή σε ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.




Απευθυνόμενος στους φαντάρους της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι η τιμή μου, αλλά και η ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της Πολιτείας, γενικότερα, απεριόριστη για τη μεγάλη προσφορά στη διατήρηση και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού είναι δικαιολογημένα απεριόριστη, διότι χωρίς τη δική σας παρουσία, των προκατόχων σας και γενικότερα της ΕΛΔΥΚ, δεν θα υπήρχε η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία.

Πλείστοι τόσοι από τους συνάδελφους σας έδωσαν αίμα και άφησαν τα οστά τους για να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Είναι ακριβώς αυτή την ανεξαρτησία και την κυριαρχία που επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε μέσα από τον νέο διάλογο που επιθυμούμε διακαώς να αρχίσει το συντομότερο. Ένα διάλογο, όμως, που θέλουμε να αρχίσει με τις βασικές εκείνες αρχές που διέπουν κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Δεν είμαι διατεθειμένος – και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, και μέσω εσάς και τον ελληνισμό, και ειδικότερα τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και τον κυπριακό λαό, ακόμη και τους Τουρκοκύπριους – να μπω σε ένα διάλογο που θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες ή ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου, όταν διακηρυγμένη θέση της άλλης πλευράς είναι πως στην Κύπρο τάχα υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη.

Μία Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ υπάρχει, για το οποίο, μέσα από τις συμφωνίες των προκατόχων μου, έχει εξ αδήριτου ανάγκης γίνει αποδεκτό πως θα μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πλήρως κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν είναι κάτι που θέλω να διαμηνύσω, για να έχει και λόγο και ρόλο η αποστολή σας, είναι ότι θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τον ελληνισμό αλλά και το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας διότι μέσα από την αποστολή σας μάς δίδετε τη δυνατότητα να έχουμε τις δυνάμεις της διαπραγμάτευσης. Είστε μακριά από τις οικογένειές σας, αλλά οπωσδήποτε θα νιώθετε περήφανοι διότι υπηρετείτε ένα ιερό σκοπό».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε δώρα στους φαντάρους της ΕΛΔΥΚ με την ευκαιρία του ερχομού του νέου έτους.

----------------