13/12/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.




Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γαλανός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τύχαμε πλήρους κατατόπισης όχι μόνο για το θέμα της Αμμοχώστου και για τις κινήσεις και προσπάθειες που κάνει ο Πρόεδρος, αλλά γενικότερα για το Κυπριακό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεράσουμε την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και να αρχίσουν επιτέλους οι συνομιλίες.



Ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου, θα ήθελα να κάνω αναφορά στην κοινή ανακοίνωση την οποίαν κάναμε μαζί με τον Τουρκοκύπριο Δήμαρχο Αμμοχώστου. Τη θεωρώ πολύ σημαντική και θεωρώ ότι έγινε κάποια προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης αυτής της ανακοίνωσης. Για πρώτη φορά εκδίδεται μια τέτοια ανακοίνωση για επιστροφή του περίκλειστου μέρους της Αμμοχώστου από δύο Δημάρχους. Οι δύο Δήμαρχοι υπάρχουν από το 1960 με τα χωριστά Δημαρχεία.



Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα (η κοινή ανακοίνωση των δύο Δημάρχων) και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Η κα Ria Oomen-Ruijten που ετοιμάζει έκθεση θα το λάβει σοβαρά υπόψη της, αλλά και γενικότερα τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων θα σημειώσουν ότι έχει ξεπεραστεί ο μύθος ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν μαζί και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο.



Χαιρετίζω πραγματικά το πολιτικό θάρρος του Τουρκοκύπριου Δήμαρχου Αμμοχώστου κ. Οκτάι Καγιάλ να έρθει και να δώσουμε τα χέρια και να πει γυρίστε στην πόλη σας με βάση τα ψησίματα του ΟΗΕ. Είμαστε δίπλα σας για να κτίσουμε μια Αμμόχωστο, μια νέα μητρόπολη, όπου θα συνεργάζονται όλοι μαζί. Είναι καιρός και εμείς να φύγουμε από τα μικρά και τα μίζερα και να δούμε το μέλλον για τα παιδιά μας και να μη μένουμε εγκλωβισμένοι σε διάφορες δοξασίες, σε προκαταλήψεις και συνθήματα. Όταν βλέπουμε το καλό να το αναγνωρίζουμε. Και αυτό που έγινε προχθές ήταν μια πολύ σωστή κίνηση στο Κυπριακό που πιστεύω μελλοντικά θα δώσει τη δυναμική που θέλουμε. Και λέω θέλουμε διότι υπάρχει και το ερώτημα αν κάποιοι θέλουν λύση. Αν δεν θέλουν λύση να μας το πουν ξεκάθαρα για να μη βασανιζόμαστε όλοι από τον Πρόεδρο ως και τον τελευταίο πολίτη. Να πέσουν οι μάσκες, είναι καιρός».



_______________