13/12/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Gala Dinner για τα 50χρονα του ΕΒΕ Λεμεσού

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωσή σας και να τιμήσουμε μαζί τα 50 χρόνια ζωής και δημιουργικής παρουσίας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού στα οικονομικά πράγματα της πόλης και επαρχίας Λεμεσού.

 
Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε καλούς φίλους, σε συμπολίτες και επί σειράν ετών καλούς συνεργάτες, των οποίων το όραμα, η έγνοια και οι προσπάθειες δεκάδων χρόνων ήταν και εξακολουθούν να είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη της Λεμεσού, πόλης και επαρχίας.
 
Γνωρίζετε την ιδιαίτερη σχέση μου με εσάς, προσωπική και επαγγελματική τα χρόνια που πέρασαν. Χαίρομαι για τη συνεργασία που είχαμε όλον αυτόν τον καιρό και προσδοκώ και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας, από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία τώρα βρίσκομαι, θα γίνει πιο στενή και πιο αποδοτική και επωφελής στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.
 
Η συνεργασία της Κυβέρνησης με τους φορείς της οικονομίας και ειδικά με τα Επιμελητήρια, όπως αυτό της Λεμεσού, συνιστά τον καταλύτη για την επίτευξη της επανεκκίνησης της οικονομίας την οποία ο τόπος έχει ανάγκη. Η συμβολή του ΕΒΕ Λεμεσού, όπως και των άλλων Επιμελητήριων, είναι εξαιρετικά σημαντική στον σχεδιασμό της πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη και θα αναβαθμίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις.
 
Όλοι συμφωνούμε ότι η παρούσα οικονομική κρίση επιβάλλει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Έχουμε, επομένως, υποχρέωση ως Κράτος, σε συνεργασία και συνεννόηση και με τα μέλη του επιχειρηματικού μας κόσμου, να κατευθύνουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, με σωστό σχεδιασμό και σύνεση.
 
Προς τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μια σειρά μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, για την καλύτερη εφαρμογή των οποίων η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου είναι απαραίτητη.
 
Προωθήσαμε ήδη μια σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
Έχουμε ήδη εξαγγείλει μέτρα για τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών, την αύξηση των συντελεστών δόμησης, την πολεοδομική ανάπτυξη γης, την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο, την ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, την παραχώρηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, την αναπτυξιακή αξιοποίηση της Κρατικής Περιουσίας, τη δημιουργία Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους και πολλά άλλα.
 
Μόλις την περασμένη Τετάρτη ανακοινώσαμε την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων 150 εκατομμυρίων από εθνικούς πόρους. 
 
Το Ταμείο θα παρέχει χρηματοδότηση προς τις εμπορικές τράπεζες έτσι ώστε αυτές να μπορούν να παραχωρούν δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια. Στόχος είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, φυσικά, η δημιουργία νέων θέσεων καθώς και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
 
Ταυτόχρονα, έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα και μια δεύτερη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης, την παροχή καλύτερων, ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση κράτους και βεβαίως, ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές.
 
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας μας.
 
Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω αναλάβει προσωπική εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις. Επισκέφθηκα ήδη το Κουβέιτ και, μόλις προχθές, την Αίγυπτο.
 
Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο και προγραμματίζονται και άλλες στην Κίνα στη Ρωσία, το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου.
 
Δεν θα σας απασχολήσω, άλλο με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε αυτήν εδώ την εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμήν των 50χρονων του ΕΒΕ και των 34 οικονομικών παραγόντων και εταιρειών που διαμόρφωσαν με τη δράση τους την οικονομική ζωή της Λεμεσού.  
 
Θέλησα, απλώς, να αναφερθώ στη σημασία της συνεργασίας που πρέπει να διακρίνει την κοινή μας προσπάθεια για την έξοδο της χώρας μας από τη δεινή οικονομική θέση και τις ευκαιρίες που η Κυβέρνηση προσφέρει προς τους επιχειρηματίες με τα μέτρα που λαμβάνει. Η Κυβέρνηση, να ξέρετε ότι θα είναι πάντοτε αρωγός και συνεργάτης στην κάθε προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου στον αγώνα για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας.
 
Πρέπει να πω ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού από τη δημιουργία του έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της πόλης και της επαρχίας, με ενέργειες, παραστάσεις και πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση έργων ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία. Ο ρόλος του ήταν καταλυτικός στην εκτέλεση έργων που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία της Λεμεσού, όπως οι βιομηχανικές περιοχές, το νέο λιμάνι, ο υδατοφράκτης του Κούρρη και πιο πρόσφατα, η μαρίνα, μετατρέποντας τη Λεμεσό σε βασικό οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας.
 
Το Επιμελητήριο της Λεμεσού, συνεχίζει να είναι πρωτεργάτης σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση σημαντικών έργων. Έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον και αναπτύσσει πρωτοβουλίες για οδικά έργα, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Πάρκο, για μια σειρά έργων τουριστικής υποδομής, όπως το Συνεδριακό Κέντρο κ.ά.
 
Η 50χρονη πορεία και η πολυσήμαντη προσφορά του ΕΒΕ Λεμεσού, καταγράφονται σε ένα εξαίρετο λεύκωμα που έχετε εκδώσει με την ευκαιρία της 50ης επετείου του Επιμελητηρίου. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αλλά και για κάθε μελετητή που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί πώς η Λεμεσός, μέσα σε μισό αιώνα εξελίχθηκε σε μια ευρωπαϊκή πόλη της Κύπρου και ένα οικονομικό κέντρο της περιοχής. Εκεί θα εντοπίσει ο αναγνώστης και τους λόγους για τους οποίους απόψε το ΕΒΕ Λεμεσού τιμά 34 εκλεκτά μέλη του για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης.
 
Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και τα συγχαρητήριά μου για όσα πράξατε και πράττετε για την ανάπτυξη της Λεμεσού και της Κύπρου μας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με περισσότερο πάθος και περισσότερη ένταση, τώρα που ο τόπος σάς χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων ζωής του ΕΒΕ Λεμεσού, εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια καρποφόρας και ευδόκιμης δράσης για το καλό της πόλης και επαρχίας Λεμεσού και της Κύπρου ολόκληρης.

Συγχαίρω τα μέλη του ΕΒΕΛ που θα τιμηθούν απόψε, για την πολυσήμαντη δράση και συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

______________