13/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λεμεσού

 

Τολμούμε να πάρουμε μέτρα, αλλά και αξιώνουμε την ίδια ώρα να γίνουν απόλυτα σεβαστά αυτά που δικαιούται η ενιαία, έστω και υπό μορφή ομοσπονδίας, Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέστη στο Ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Γεύμα του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού.


Μιλώντας στην εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λεμεσού για την προσφορά του στη δικαιοσύνη από τα διάφορα αξιώματα που έχει υπηρετήσει και για τα 40 χρόνια συμμετοχής του ως μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε συγκίνηση και χαρά που βρίσκεται «μεταξύ παλιών αγαπημένων συναδέλφων, αλλά και με τους νεότερους».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια ο ίδιος απέχει από τον χώρο λόγω της πολιτικής, ωστόσο, εξέφρασε χαρά για την αγάπη που δέχεται και από τους νέους δικηγόρους. «Μπορεί πολλοί να αποπειρώνται να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, τις πολιτικές, αλλά κάποιοι γνωρίζουν το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν είναι άλλοι από τους δικηγόρους», είπε επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υποτιμά κανέναν που προέρχεται από άλλους επαγγελματικούς κλάδους και που εμπλέκεται στην πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για τις επισημάνσεις τους «σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες έτσι ώστε επιτέλους ως ευρωπαϊκή χώρα να ανταποκρινόμαστε στα ευρωπαϊκά δεδομένα απονομής της δικαιοσύνης. Και είναι μέσα από αυτή τη διαπίστωση, ότι δηλαδή η καθυστέρηση της δικαιοσύνης δεν αποτελεί απονομή της δικαιοσύνης, που έχουμε συναποφασίσει με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Δικηγορικό Σύλλογο και γενικότερα τους εμπλεκόμενους» ότι θα πρέπει να υπάρξει, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου και κάποιων παράπλευρων όμως πολύ συνδεδεμένων με τη δικαιοσύνη μηχανισμών, «όπως είναι ο τραπεζικός διαμεσολαβητής, το Διαιτητικό Δικαστήριο για τους δικαιούχους αξιογράφων που έχουν εξαπατηθεί και σωρεία άλλων θεμάτων τα οποία πρέπει να δούμε το συντομότερο δυνατόν», προκειμένου επιτέλους η Κύπρος να συμβαδίζει και να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Πρόσθεσε επίσης: «Δεν επιτρέπεται να δώσουμε το δικαίωμα να θεωρηθεί ότι η Κύπρος είναι δύο ταχυτήτων ευρωπαϊκή χώρα. Όπως επισυμβαίνει αλλού, έτσι θα πρέπει να συμβεί και στην πατρίδα μας.

Δεν δέχομαι να καταδικαζόμαστε γιατί δεν απονέμουμε εγκαίρως τη δικαιοσύνη. Δεν δέχομαι να θεωρείται ότι οι πολίτες μας είναι δεύτερης κατηγορίας και να πρέπει για χρόνια να αναμένουν αυτό που οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών απολαμβάνουν. Η ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης είναι ο κυρίαρχος ρόλος που πρέπει να διαδραματίζει η δικαιοσύνη.

Η περίοδος που περνούμε είναι σημαντικά δύσκολη. Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ λεπτή περίοδο όσον αφορά το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου». είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να «αποδοθεί μια ευρύτερη δικαιοσύνη με βάση το διεθνές δίκαιο, δηλαδή να απαλλαγεί η χώρα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, να απελευθερωθεί να επανενωθεί και να αποτελέσει ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό, για να μπορεί το σύνολο των Κύπριων Ευρωπαίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να απολαμβάνει όσα και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων.

Τολμούμε να πάρουμε μέτρα, αλλά και αξιώνουμε την ίδια ώρα να γίνουν απόλυτα σεβαστά αυτά που δικαιούται η ενιαία, έστω και υπό μορφή ομοσπονδίας, Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του ΟΗΕ, θέλουμε τόσο οι αρχές του διεθνούς δικαίου όσο και οι αρχές της ΕΕ να τύχουν απολύτου εφαρμογής και για τη δική μας πατρίδα. Τότε και μόνο θα νιώσουμε ότι έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας.

Θέλω θερμότατα να ευχαριστήσω την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού να μου δώσει αυτή τη συγκίνηση, χαρά και τιμή. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Συλλόγου, τα μέλη του Συμβουλίου και όλους όσοι με την εδώ παρουσία τους εκφράζουν τη θέληση για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, για να υπάρχει κράτος δικαίου και ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Μέσα από την παρουσία καλών γνώστων του Νόμου και της δικαιοσύνης μπορούμε να έχουμε ένα δικαιότερο σύστημα, μια σύγχρονη πατρίδα που θα προστατεύει τη χρηστή διοίκηση, αλλά και που η δικαιοσύνη της ποτέ δεν θα αμφισβητηθεί - και, ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Εύχομαι του χρόνου να μας δοθεί η ευκαιρία να είμαστε μαζί και να γιορτάσουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο την προοπτική και το μέλλον που αξίζει σε αυτό τον τόπο».


____________