16/12/13

Αυστηρό διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση του κ. Downer με τον κ. Davutoglu



Σε αυστηρό διάβημα προς τα ΗΕ στη Λευκωσία, για την ενέργεια του κ. Downer να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, κ. A. Davutoglu, στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, προέβη σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το διάβημα έγινε προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κα Lisa Buttenheim, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη κ. Τάσο Τζιωνή. 


Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για διενέργεια ανάλογου διαβήματος, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Με τα διαβήματά της προς τα ΗΕ, η Κυπριακή Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει έντονη απογοήτευση και βαθύτατη δυσαρέσκεια, για τη συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το κυπριακό, κ. Alexander Downer, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. A. Davutoglu, στις 14 Δεκεμβρίου, στα κατεχόμενα, και μάλιστα στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας. Στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται η σοβαρότητα της εκ μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550(1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των ΗΕ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ενέργεια Downer έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού και ότι, ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορούνται επίσης οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι η ενέργεια του κ. Downer και οι συνέπειες της επί των  προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω.
------------------