16/12/13

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.



Το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Νότια Γειτονία με έμφαση την κατάσταση σε Συρία και Λίβανο, η επιτευχθείσα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μυανμάρ/Βιρμανία.

Σε παρέμβασή του, κατά το πρωινό μέρος των εργασιών της Συνόδου, για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμερίστηκε την ανησυχία των κρατών μελών για τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στο Λίβανο.  Αφού επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για πολιτική λύση στη Συρία, εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη της Γενεύης ΙΙ. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κύπρος, εμπράκτως, συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για καταστροφή των χημικών όπλων στη χώρα, παρέχοντας διευκολύνσεις στην κοινή αποστολή ΟΗΕ/ΟΑΧΟ (Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), μέσω της υποστηρικτικής βάσης που εδρεύει στην Κύπρο. Ειδικότερα για το Λίβανο, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, και μπορεί, να πράξει περισσότερα για να στηρίξει τη χώρα έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Συρία. 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν, επίσης, σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαρόνη Catherine Ashton, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergei Lavrov. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιανουαρίου 2014.
-----------------------------------