13/12/13

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης BLUE MED FAB - Ισραήλ







Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας των χωρών που απαρτίζουν το Λειτουργικό Τμήμα Εναερίου Χώρου BLUE MED και του Ισραήλ.



To Λειτουργικό Τμήμα Εναερίου Χώρου BLUE MED αφορά τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για την αναδιάρθρωση του εναέριου χώρου της Μεσογείου, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης χωρητικότητας και αποτελεσματικότητας του δικτύου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας. Tα Λειτουργικά Τμήματα Εναερίου Χώρου, ή FABs όπως είναι πιο γνωστά, θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εφαρμογή του προγράμματος του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, που αποσκοπεί στην ομοιόμορφη παροχή ψηλής ποιότητας υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η υπογραφή έγινε χθες κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Τελ Αβίβ στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ κ. Israel Katz και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Siim Kallas. Την Κύπρο εκπροσώπησε στην τελετή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης.  

Το Μνημόνιο περιγράφει το πλαίσιο συνεργασίας των εμπλεκομένων κρατών σε θέματα αεροναυτιλίας και η εφαρμογή του αναμένεται να οδηγήσει σε εναρμόνιση καθώς και σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρονται. Ταυτόχρονα, αποτελεί την πρώτη πρακτική εφαρμογή της Ευρω-μεσογειακής Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από τον κ. Kallas.

H ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στα θέματα Πολιτικής Αεροπορίας αποτελεί μέρος της πάγιας πολιτικής της Κυβέρνησης για σύσφιξη των σχέσεων της με τις γειτονικές χώρες.
----------------------