16/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).



Μετά τη συνάντηση, η οποία έγινε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ κ. Αδωνις Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τα θέματα που θίξαμε σήμερα ήταν δύο. Το ένα είναι η πρόταση την οποία εκπονήσαμε ως Σύνδεσμος και την οποία είχαμε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών πριν μερικούς μήνες και την έχουμε επικαιροποιήσει για να λαμβάνει υπόψη και το επικαιροποιημένο μνημόνιο».

«Εξηγήσαμε στον Πρόεδρο πολύ συνοπτικά αυτή την πρόταση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών «είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με λίγη περισσότερη λεπτομέρεια και έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα συναντηθούμε για να εξηγήσουμε την πρόταση μας με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια εντός των προσεχών ημερών, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος της πρότασης, είπε ότι είναι η αποκατάσταση των ζημιών τις οποίες επέφεραν τα διατάγματα και οι αποφάσεις του Μαρτίου 2013. Αυτή η πρόταση, πρόσθεσε, περιλαμβάνει ένα αριθμό από πιο μικρές προτάσεις που στόχο έχουν να αποκαταστήσουν τις περιουσίες, τις αποταμιεύσεις που έχουν χαθεί.

Σε ερώτηση κατά πόσο η επικαιροποίηση της πρότασης συνδέεται με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η πρόταση από την αρχή περιελάμβανε και φυσικό αέριο «με ένα τέτοιο τρόπο όμως που να μην αντιστρατεύεται οποιεσδήποτε ρήτρες από το μνημόνιο».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφοροποίηση στις προτάσεις του Συνδέσμου, είπε ότι επικεντρώνεται στο ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο λαμβάνει υπόψη τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ στο παρελθόν δεν τα είχε λάβει υπόψη.

«Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο είναι η ρήτρα μέσα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η οποία συστήνει το 18% που ανήκει στην πρώην Λαϊκή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, να δοθεί ως δικαίωμα ψήφου σε κάποιο διεθνή Οίκο. Η θέση του Συνδέσμου είναι ότι εφόσον αυτό το 18% ανήκει στους πιστωτές της Λαϊκής οι οποίοι είναι ουσιαστικά ιδιοκτήτες, πρέπει αυτοί οι πιστωτές να έχουν τον ρόλο, τον λόγο, την εμπλοκή και τελικά τη συμφωνία για να προχωρήσουν και να δοθούν, είτε αυτά ονομάζονται δικαιώματα ψήφου ή οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις που θα αποσκοπούν στην πώληση αυτού του 18%, έτσι ώστε να γίνει με ένα τέτοιο τρόπο που δεν θα ζημιώσει τους πιστωτές της Λαϊκής».

Πρόσθεσε: «O Πρόεδρος ήταν πολύ δεκτικός. Οφείλω να πω ότι άκουσε με πάρα πολλή προσοχή αυτά που είπαμε και έχει ήδη κανονιστεί κάποια ώρα την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο θα μπούμε σε μεγάλη λεπτομέρεια για τα θέματα που θίξαμε σήμερα. Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες να δούμε αυτά τα θέματα πολύ σοβαρά και περιεκτικά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι επιτρεπόμενα, διότι υπάρχον δεσμεύσεις και περιορισμοί στο τι μπορεί να γίνει».
________________