5/12/13

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην πρώτη Θεσμοθετημένη Δημόσια Διαβούλευση

Αγαπητές Εθελόντριες, αγαπητοί Εθελοντές,

Σας καλωσορίζω στην πρώτη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησης να ενθαρρύνει τη συμμετοχική δημοκρατία και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στη χάραξη πολιτικών του κράτους.


Η δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους προβληματισμούς και ακόμη και την κριτική τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων και μέτρων ώστε το κράτος να μπορεί να διαμορφώνει ολοκληρωμένη άποψη πριν την χάραξη πολιτικών. Η διαδικασία αυτή θα φέρει την Κυβέρνηση και τον πολίτη ακόμα πιο κοντά και θα συμβάλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός του Εθελοντικού Κινήματος και η εφαρμογή εργαλείων για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής του πολίτη είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες πολύ σημαντικός πυλώνας πολιτικής της Κυβέρνησης. Με την θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου ως Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης εφαρμόζουμε μια σημαντική πολιτική μας, την επιδίωξη να φέρουμε το κράτος κοντά στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους, και να ενθαρρύνουμε την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών. Η 4η Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να θεωρείται ως η μόνη μέρα για δημόσια διαβούλευση, αλλά θα πρέπει η διαβούλευση να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να γίνουμε καλύτεροι δέκτες των μηνυμάτων που θέλουν οι πολίτες να στείλουν σε όσους ενασκούν εξουσία.

Το κράτος δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη. Τον πολίτη τον θέλουμε σύμμαχο και συμμέτοχο στη διαδικασία αυτή. Ο πολίτης έχει και λόγο και ρόλο στα θέματα που τον αφορούν.

Η σημερινή Διαβούλευση έχει σαν θεματική εσάς, τους εθελοντές, και ειδικότερα την αναζήτηση εισηγήσεων και απόψεων για το πώς θέλουμε το Εθελοντικό Κίνημα στον τόπο μας. Πώς να εκσυγχρονιστεί και πώς να στηριχθεί ακόμα πιο ενεργά. Στους εθελοντές έχουμε κατατάξει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων, αλλά και ευρύτερα τους εθελοντές που με τόσο ζήλο υποκαθιστούν πολλές φορές λειτουργίες του κράτους εκεί και όπου δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Πρέπει να ξέρετε ότι τα θέματα του Εθελοντισμού έχουν το έντονο προσωπικό μου ενδιαφέρον. Είναι γιʼ αυτό, αλλά και σε αναγνώριση του σημαντικού έργου που προσφέρετε σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, που δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα όργανο συντονισμού του Εθελοντικού Κινήματος, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχω διαπιστώσει ότι η επιλογή του κ. Γιάννου Γιαννάκη ήταν μια από τις πιο εξαιρετικές επιλογές, αφού έκτοτε έχει δημιουργηθεί μια τέτοια κινητικότητα στο εθελοντικό κίνημα, πρωτόγνωρη για μένα, αλλά και την ίδια ώρα και πολύ δημιουργικότερη από ό,τι μέχρι σήμερα, χωρίς τον αναγκαίο κυβερνητικό συντονισμό.

Με τη δημιουργία του θεσμού αυτού, η Κυβέρνηση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντισμού στον τόπο μας, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, του εθελοντή.

Κατʼ αρχάς, έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών για την ενθάρρυνση του Εθελοντισμού στο στράτευμα και βρισκόμαστε στη διαδικασία επιδιόρθωσης της πρώτης υποδομής για την στέγαση εθελοντικών οργανώσεων στη Λάρνακα, δημιουργώντας το πρώτο «Σπίτι του Εθελοντή». Στόχος μας είναι η δημιουργία ανάλογης υποδομής σε κάθε επαρχία.

Η νομοθεσία εγγραφής έχει αναβαθμιστεί, με κύριο στοιχείο εκσυγχρονισμού την υποβολή από όλες τις Οργανώσεις ελεγμένων οικονομικών λογαριασμών. Θέλουμε να δώσουμε την αναγνώριση που σας αξίζει και να υπάρχει απολογισμός του έργου των Οργανώσεων. Αν για δυο συνεχή έτη δεν υποβάλουν ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς, τότε αφαιρούνται από το αρχείο. Σχετικά με το Νόμο Πιστοποίησης, σας αναφέρω ότι βρίσκεται, ήδη, στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης και σύντομα θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή.

Προχωρήσαμε, ακόμα, στη θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της Διακήρυξης των «Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών». Πρόκειται για ένα σημαντικό και σύγχρονο έγγραφο πολιτικής, το οποίο ενδυναμώνει, βελτιώνει και καθορίζει μια κοινή βάση λειτουργίας του Εθελοντικού Κινήματος.

Μια σημαντική επίσης παράμετρος, είναι οι κρατικές χορηγίες. Είμαστε στα τελικά στάδια εφαρμογής μια νέας πολιτικής για τις χορηγίες που το κράτος παραχωρεί στο Εθελοντικό Κίνημα.

Είναι και οι οικονομικές καταστάσεις τέτοιες που ενδεχόμενα να αποτελούν την πρόκληση και την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε κάτι άλλο που οπωσδήποτε να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των πολιτών και στις ανάγκες των εθελοντικών οργανώσεων.


Προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία μιας Υπηρεσίας η οποία θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, καθορισμού προτεραιοτήτων και κατά τόπους επισκέψεων.

Προχωρήσαμε με την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Η επιτροπή αυτή θα υποβάλει προς το Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της διαδικασίας αναγνώρισης των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτούν οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους προσφοράς.

Σκοπός μας είναι όλες αυτές οι γνώσεις να αναγνωρίζονται στην Επίσημη Εκπαίδευση αλλά και στην εργασία, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας από το οποίο ταλαιπωρείται σήμερα η κοινωνία μας.

Δημιουργήσαμε, επίσης, την πρώτη Υπηρεσιακή Επιτροπή η οποία αποτελείται από λειτουργούς όλων των υπουργείων καθώς και Υπηρεσία για θέματα Εθελοντισμού και ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής του πολίτη.

Είμαστε, ακόμα στο τελικό στάδιο για την εφαρμογή δράσεων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δράσεις οι οποίες θα προωθήσουν την καλλιέργεια του Εθελοντισμού στα σχολεία.

Σε συνεργασία, τέλος, με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, όπως έχει μετονομαστεί το Γραφείο Προγραμματισμού, προωθούμε την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, για την ενίσχυση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Όλα τα πιο πάνω αναδεικνύουν τη βούληση αυτής της Κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά το σημαντικό σας έργο.

Ο σύγχρονος Εθελοντισμός καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ειδικότερα τώρα που το Εθελοντικό Κίνημα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία καλύπτουν τις βασικές ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αγαπητοί εθελόντριες και εθελοντές,

Με το αξιόλογο έργο σας, απορροφάτε πολλά προβλήματα της κοινωνίας μας. Είστε το πιο αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας. Εσείς κάνετε την κοινωνία μας καλύτερη και την εμπλουτίζετε με αρετές και αξίες. Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη και συγκινητική.

Διανύουμε την Εβδομάδα Εθελοντισμού, την οποία συντονίζει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού. Με σεβασμό στην αυτονομία σας και σε συνεργασία με όλους εσάς, θα προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος. Θέλουμε το κάθε σπίτι να έχει έναν τουλάχιστον εθελοντή.

Ακόμα μια φορά, σας ευχαριστώ για την ανιδιοτελή προσφορά σας και είμαι έτοιμος να ακούσω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις