4/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στη Λεμεσό




Στη φιλόδοξη και συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης, με στόχο να τεθεί ξανά η κυπριακή οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, λαμβάνοντας παράλληλα τολμηρές αποφάσεις για την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε τις προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησής του για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.



Μιλώντας στη δεξίωση που παρέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των εποπτευομένων της Οργανισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων: «Η φετινή χρονιά βρήκε την Κύπρο να περνά μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη νεότερή της ιστορία». Πρόσθεσε επίσης: «Τον Μάρτιο ξεκινήσαμε μια φιλόδοξη και συνολική στρατηγική που στοχεύει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στο να τεθεί ξανά η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και προόδου.

Χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση λαμβάνουμε τολμηρές αποφάσεις για την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και προχωρούμε με διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δύο θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι αν κάποιος είναι προσηλωμένος στην πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου τότε έχει την προοπτική να δημιουργήσει συνθήκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία και συνεπώς να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τραπεζικό τομέα, όπως η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη: «Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθεί, περιλαμβανομένων και περιορισμών σε διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την άρση όλων των περιορισμών στις οικονομικές συναλλαγές το συντομότερο δυνατόν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «οι προσπάθειες μας έχουν καρποφορήσει και έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο και αυτό είναι προφανές από το γεγονός ότι οι καταθέσεις από κάτοικους τρίτων χωρών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου έχουν αυξηθεί κατά €400 εκ. Επιπρόσθετα την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή οικονομία πήρε την πρώτη της αναβάθμιση από διεθνή οίκο αξιολόγησης ύστερα από τρία χρόνια υποβαθμίσεων».

Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «η οικονομική ύφεση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τη στρατηγική της γεωγραφική θέση, το υψηλό επίπεδο υποδομής, τις περίπου 50 συνθήκες αποφυγής διπλής φορολογίας, το ανθρώπινο δυναμικό, το φορολογικό και νομικό της σύστημα και το ευνοϊκό φορολογικό της καθεστώς.

Σημείωσε ότι μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, πέρα από τη διασφάλιση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος σε ξένους επενδυτές.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, την αδειοδότηση κοινών τουριστικών αναπτύξεων, την αδειοδότηση για λειτουργία καζίνο, την απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο από υπηκόους τρίτων χωρών εφόσον αγοράσουν κατοικία από €300.000 και άνω και με καταθέσεις τουλάχιστον €30.000 σε τοπική τράπεζα για τρία χρόνια, την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με επένδυση τουλάχιστον €2 εκ. σε κρατική εταιρεία και €500.000 ως επένδυση στο ταμείο έρευνας και τεχνολογίας, με άμεσες επενδύσεις ύψους €5 εκ., με τραπεζικές καταθέσεις €5 εκ σε τοπική τράπεζα για πέντε χρόνια και με πληρωμές στον φόρο εισοδήματος ή στον ΦΠΑ πέραν των €500.000.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι «η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων από αριθμό τρίτων χωρών που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κουβέιτ και τις επικείμενες επισκέψεις του στο Κατάρ, σε χώρες του Κόλπου, στη Ρωσία και στην Κίνα.

Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δημιουργούν τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και σε υποβοηθητικές υπηρεσίες και έχει δημιουργήσει νέα δυναμική στην ενθάρρυνση ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι ευκαιρίες διανοίγονται, επίσης, στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην έρευνα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην προστασία των επενδυτών, καθώς και τον ρόλο της στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά.

____________