16/12/13

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης



 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Άντρος Κυπριανού, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα δε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία, σήμερα, να έχουμε μαζί μας τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και να συζητήσουμε μαζί του θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα έλεγα ότι στα θέματα αρχής, συμφωνούμε. Συμφωνούμε, δηλαδή, ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των Δήμων, αλλά και των κοινοτήτων, έτσι ώστε να πετύχουμε εξοικονομήσεις, για να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη με χαμηλότερο κόστος.

Έχουμε μπροστά μας κάποια χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία πρέπει να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε, και όχι μόνο με το ΑΚΕΛ αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 πρέπει να έχουμε τελεσίδικα καταλήξει (στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Αυτό, για το καλό των δημοτών, των πολιτών, για το καλό των Δήμων και των κοινοτήτων, για το καλό του τόπου».

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, δήλωσε τα ακόλουθα:  «Όπως είπε και ο κ. Υπουργός είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Διαφαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπάρχει κατάληξη σε ζητήματα αρχών, τουλάχιστον μεταξύ μας, εννοώ (μεταξύ) του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης. Να υπάρξει, δηλαδή, συμφωνία, (πάνω) στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε. Ο στόχος, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, είναι πολύ απλός: Πώς καταφέρνουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες προς τους Δημότες και τους κατοίκους των κοινοτήτων, μειώνοντας, ταυτόχρονα, και τα κόστη λειτουργίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του τόπου αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε συζητήσει και άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό έλεγχο, με την ανάγκη μεταφοράς εξουσιών και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχρονα και τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων και θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συνεννόηση.

Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Υπουργό ότι μόλις είναι έτοιμη η μελέτη των εμπειρογνωμόνων να μας δοθεί, να δοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, να τη μελετήσουμε και να συμβάλουμε με τις δικές μας προτάσεις στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα υποβληθούν στους εμπειρογνώμονες.

Είμαστε έτοιμοι, και χαίρομαι γιατί το ζητά και ο κ. Υπουργός, να συνεργαστούμε για να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση να τεθούν τα πράγματα πάνω στη σωστή βάση».

________________