13/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΤΗΚ και της Αρχής Λιμένων



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΤΗΚ και της Αρχής Λιμένων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσου Μητσόπουλου.


Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ κ. Αντώνης Νεοφύτου  δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έχουμε τονίσει ότι είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, ιδιαίτερα των οργανισμών στρατηγικής σημασίας όπως είναι η ΑΗΚ, η CYTA και η ΑΛΚ.

Οι Οργανισμοί αυτοί έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου κι έχουν κάνει κοινωνική πολιτική. Στήριξαν, επίσης, το κράτος με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημείο που απέτρεψαν το κράτος από το να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Αυτοί οι ημικρατικοί οργανισμοί μπορούν να συνεχίσουν τον ρόλο τους και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του τόπου,  ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Όσον αφορά τη δέσμευση που υπάρχει στο μνημόνιο έχουμε πει στον Πρόεδρο ότι είμαστε έτοιμοι μαζί με τους ημικρατικούς, εφόσον η Κυβέρνηση μας καλέσει σε διάλογο, να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για εξεύρεση του 1,4 δις που προβλέπεται στο μνημόνιο μέχρι το 2018. Αυτή είναι η πιο καλή λύση που συμφέρει τον τόπο γι' αυτό καλέσαμε τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών να καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.
Αν προχωρήσουμε στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργηθούν ολιγοπώλια και μονοπώλια που θα ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα αποβεί σε βάρος των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, είναι θέμα της Βουλής, πιστεύουμε ότι η Βουλή θα ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ κ.  Αντρέας Ονησιφόρου είπε ότι «νιώθουμε ότι έχουμε μείνει έξω από τον διάλογο. Τρανό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που παρά τις εκκλήσεις μας είχαμε μείνει εκτός του διαλόγου και βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα πλαίσιο ιδιωτικοποίησης στο οποίο δεν είχαμε οποιοδήποτε λόγο εμείς στη διαμόρφωσή του.

Δηλώνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε τις μνημονιακές υποχρεώσεις του κράτους, απαιτούμε όμως από το κράτος να σεβαστεί τις δικές του υποχρεώσεις έναντι των οργανισμών και των εργαζομένων σε αυτούς. Απαιτούμε διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών μας δικαιωμάτων μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και νομοθετικές ρυθμίσεις. Απαιτούμε επίσης την έμπρακτη συμμετοχή μας σε διαρκή διάλογο για να έχουμε ρόλο στη διαμόρφωση των οποιοδήποτε αποφάσεων για το μέλλον των οργανισμών και των εργαζομένων.

Μόνο όταν υπάρχουν εργασιακές ηρεμίες θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι το θετικότερο που θα μπορούσε να ήταν υπό τις περιστάσεις, για την κοινωνία, τους οργανισμούς, τους εργαζομένους και για όλους τους συμμετέχοντες.

Νιώθουμε επίσης ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι εισηγήσεις για εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης των 1,4 δις. Έχουμε κι εμείς τις δικές μας εισηγήσεις, θα πρέπει να ξέρει ο κάθε οργανισμός τι μέρος οφείλει σε αυτό το ποσό των 1,4 δις.
Με πνεύμα συνεργασίας θέλουμε να αντιμετωπίσουμε  τις προκλήσεις για να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ κ. Αλέκος Τρυφωνίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ουσιαστική, εποικοδομητική και υποβοηθητική της όλης προσπάθειας που καταβάλλει και το κράτος και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίστηκε από τον Πρόεδρο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην όλη πορεία που θα ακολουθήσουμε. Τονίσαμε την πάγια θέση μας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών ημικρατικών οργανισμών θα προσφέρουν απλώς πρόσκαιρο κέρδος στο κράτος, αλλά διαχρονικά θα ζημιώσουν το κράτος από τη μερισματική πολιτική και χρήματα που θα παίρνει κάθε χρόνο, αλλά ταυτόχρονα θα ζημιώσουν και τον Κύπριο πολίτη με την αύξηση των τιμών που θα επιφέρουν στα προϊόντα όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη.  

Έχει αναγνωριστεί από τον Πρόεδρο ότι συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα θα τύχουν εξασφάλισης σε οποιαδήποτε λύση βρεθεί. Αυτό, όμως, για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στις όποιες τυχόν θεσμικές αλλαγές θα προωθηθούν στη Βουλή».

Ερωτηθείς ποιές είναι οι προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι θα είναι συνδυασμός επιλόγων και παραμέτρων.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αν όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το χρέος ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό και μπορούν να συμβάλουν όλοι τότε μπορούν να βρεθούν εύκολα οι λύσεις και να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών».

Ερωτηθείς ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι μπορούμε μέσα από διάλογο να εξετάσουμε πολλαπλές λύσεις και υπαλλακτικούς τρόπους. Δεν είναι βέβαιος ότι μπορούν να αποφευχθούν πλήρως οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά είναι βέβαιος ότι το εύρος των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορεί να σμικρυνθεί με τον διάλογο που θα κάνουμε και αυτό είναι το πλέον ουσιαστικό που έχουμε από τη συνάντηση μαζί με τη διαβεβαίωσή του ότι τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι κόκκινη γραμμή για το συνδικαλιστικό κίνημα και την Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων ζητηθεί από τους ημικρατικούς οργανισμούς να καταβάλουν ποσά από τα ταμεία συντάξεως της ΑΤΗΚ, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «τα ταμεία συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών έχουν στηρίξει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τους ίδιους τους οργανισμούς. Η συμμετοχή των ταμείων συντάξεων είναι μέσα στις εναλλακτικές επιλογές μας και με βάση τον νόμο του 10% που μπορούν να επενδυθούν, όμως δεν μπορούν από μόνα τους να επωμιστούν όλο το βάρος του 1,4 δις ευρώ».

______________