4/12/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας







Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, εκπροσώπους της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους: «Η Παγκοινοτική Κίνηση Ζώδιας με ενημέρωσε για τρία θέματα. Πρώτον, για τις κινητοποιήσεις, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Κίνησης όσον αφορά το πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ζωδιατών, αλλά και όλων των προσφύγων. Θέλω να συγχαρώ την Παγκοινοτική Κίνηση Ζώδιας διότι με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει και προγραμματίζει να υλοποιήσει στο μέλλον διατηρεί υψηλό το αγωνιστικό φρόνημα του προσφυγικού κόσμου, αλλά και δίνει στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι εδώ στην Κύπρο εξακολουθούν να παραβιάζονται βάναυσα και κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες του κυπριακού λαού.

Το δεύτερο θέμα που εγέρθηκε από την Κίνηση είναι το αίτημα που χρονολογείται, πρέπει να πω, για την ανακήρυξη της Ζώδιας σε δήμο. Με βάση τη νομοθεσία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί δήμος. Απομένει να υπάρξει πολιτική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσει η ανακήρυξη της Ζώδιας σε δήμο. Δεδομένου ότι είναι επιθυμία όλων των Ζωδιατών, είναι δική μου έκκληση να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Άλλωστε, το επιχείρημα που προβάλλεται τελευταίως που αφορά τους ελεύθερους δήμους, ότι ενδεχομένως να είναι πολλοί και ότι θα χρειαστεί συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών ή και μείωση των δήμων, δεν ισχύει για τους κατεχόμενους δήμους γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση  των οικονομικών του κράτους.

Το τρίτο θέμα αφορά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός από την Πέτρα μέχρι και την Αυλώνα, όπου οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει αυθαίρετα, παραβιάζοντας και τη συμφωνία εκεχειρίας του 1974, και έχουν καταλάβει τμήμα της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και παρεμποδίζουν τους ιδιοκτήτες, κατόχους κτημάτων σε αυτή την περιοχή να επιτελέσουν το έργο τους. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο θα υπάρξουν έντονες παραστάσεις και απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ειρηνευτική Δύναμη να δοθούν πίσω αυτά τα τμήματα της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Πρέπει να τονίσω ότι δεν πρόκειται για ουδέτερη ή νεκρή ζώνη, όπως συχνά λέγεται. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει πλήρη κυριότητα αυτής της περιοχής, απλώς παρεχώρησε το δικαίωμα στην Ειρηνευτική Δύναμη, για να επιτελεί την αποστολή της, να έχει εποπτεία σε αυτή την περιοχή και να τηρεί την παύση του πυρός».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ γίνονται προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, η Τουρκία επιδίδεται σε προκλήσεις με την αποστολή του πλοίου Barbaros, το οποίο όχι απλώς παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατία αλλά και την αιγιαλίτιδα ζώνη της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. «Πρόκειται για άκρως προκλητική ενέργεια η οποία θα πρέπει να καταγγελθεί με τον πιο έντονο τρόπο και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προς τον ΟΗΕ, και προς την ΕΕ, καθώς, με τη μέθοδο των κανονιοφόρων και με μια νέα σύγχρονη πειρατεία, ουσιαστικά τορπιλίζει την προσπάθεια για μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως διατείνονται ο κ. Ερντογάν και ο κ. Νταβούτογλου.

Οι εκπρόσωποι της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, διευκρίνισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν τις κατοχικές δυνάμεις από το να χρησιμοποιούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

-----------------------