4/12/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του




Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Mario Mauro ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Οι δυο Υπουργοί είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.



Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας είπε:

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας στην Κύπρο. Του ανέφερα σήμερα ότι τον θεωρώ ένα πολύ καλό φίλο για την Κύπρο και ότι είναι ευπρόσδεκτος. Η επίσκεψή του αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης μου στην Ιταλία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, κατά την οποία ανοίξαμε νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, υπό το φως των νέων εξελίξεων και δεδομένων στην περιοχή. Οι διαδοχικές συναντήσεις με τον φίλο Υπουργό, τεκμηριώνουν τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεών μας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, έχουμε θέσει επί τάπητος ζητήματα ως προς την υλοποίηση των προνοιών που αφορούν στη συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου – Ιταλίας, η οποία υπεγράφη στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο. Στη βάση της θα υλοποιηθούν κοινά προγράμματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφοριών και πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων.

Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτού του Δεκεμβρίου. Επί τούτου, επιβεβαιώσαμε την ταύτιση απόψεων και καταλήξαμε στην προώθηση από κοινού, θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέματα που θεωρούμε σημαντικά ως προς την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.
Μεταξύ αυτών, βέβαια, είναι και η στρατηγική της θαλάσσιας ασφάλειας. Είμαστε δύο μεσογειακά κράτη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα αυτό. Η Κύπρος, έχει τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρώπη, και τον δέκατο παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας για τον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, είναι αυτονόητο. Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη μιας συντονισμένης πολιτικο-στρατιωτικής προσέγγισης στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, για την αντιμετώπιση απειλών, κινδύνων και τρωτών σημείων, με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ. Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολιστικής και σφαιρικής προσέγγισης για αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας.

Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής, προκειμένου να διασφαλίζει τον πλούτο της περιοχής. Πρέπει να είναι ένα μέρος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Ο Υπουργός μού είπε ότι είμαστε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μαζί θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους. Συμφωνώ με τη δήλωση αυτή.

Μετά τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), διανοίγονται τομείς συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνα και εξόρυξη του φυσικού αερίου, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Ιταλίας. Ταυτόχρονα, καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει μάλιστα απόφαση για κοινή Επιτροπή μεταξύ των δυο Υπουργείων προκειμένου να υποβάλει εισηγήσεις ως προς την αναγνώριση πεδίων συνεργασίας στους τομείς ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας.  

Τέλος, να πω ότι στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, ενημέρωσα τον Ιταλό ομόλογό μου για τις εξελίξεις που αφορούν στην απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης για υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη στήριξη της χώρας του σε αυτή την απόφαση της Κύπρου.
Τον ενημέρωσα επίσης για το κυπριακό πρόβλημα, την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ενώ είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Με τον ομόλογό μου συζητήσαμε επίσης και ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τόσο την Ιταλία όσο και άλλα κράτη μέλη που βρίσκονται στα νότια και ανατολικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων. Με έχει ενημερώσει για την πρωτοβουλία της χώρας του η οποία σχετίζεται στην έμπρακτη, πλέον, στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στη βάση μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ κρατών μελών. Συμφωνήσαμε ότι εμείς ως Κύπρος θα στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία».

Κλείνοντας, ο κ. Φωτίου καλωσόρισε και πάλι τον κ. Mauro, λέγοντας ότι οι συναντήσεις τους θα συνεχίσουν.

Από πλευράς του ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για το «εξαιρετικό του έργο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», καθώς, όπως είπε «χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή να καταλάβουμε μέσα από τη φωνή των χωρών όπως είναι η Κύπρος τι σημαίνει να μένουν ενωμένες για το μέλλον της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην ιστορία της χώρας του, υπενθύμισε ότι 25 χρόνια πριν οι Ιταλοί φοβόντουσαν το ζήτημα που συνδέεται με την ύπαρξη του ανατολικού τοίχους του Βερολίνου. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, είπε, τα πάντα έχουν αλλάξει. «Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα προβλήματα της αστάθειας, και η περιοχή της αστάθειας, είναι η νότια περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε, επισημαίνοντας τον λόγο της επίσκεψής του. «Γι 'αυτό είμαι εδώ. Πρέπει να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες μας για συνεργασία». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε, ότι το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με τις δυνατότητες μας να σταματήσουμε την αστάθεια σε αυτή την περιοχή.

Έχουμε πολλά να κάνουμε παραδέχθηκε, και σημείωσε ότι έχει υλοποιηθεί η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, διότι είναι απαραίτητη, είπε, η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη για εμάς είναι ένα μοντέλο αλληλεγγύης και πρέπει, εμείς οι χώρες της Μεσογείου, να μείνουμε ενωμένοι, με τρόπο που να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την καλύτερη προοπτική για το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο», σημείωσε.

Είπε ότι έχει την τιμή και είναι πολύ περήφανος να θεωρείται φίλος της Κύπρου, αλλά την ίδια στιγμή, είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον αυτής της φιλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σθένος και τις δυνατότητες των δυο χωρών να επενδύσουν στην ειρήνη και την ασφάλεια για τους λαούς τους.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου σήμερα, λέγοντας ότι οι δύσκολες συνθήκες ζωής των πληθυσμών και η εμπορία ανθρώπων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει τροποποιήσει τις εισροές μεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα και ανάγκασε την ιταλική Κυβέρνηση να λάβει δράση. Είπε ότι η ιταλική Κυβέρνησή ξεκίνησε μια επιχείρηση που ονομάζεται «Mare Nostrum» ως άμεση απάντηση στην τραγωδία Lambedusa με δύο σαφείς στόχους. Πρώτον, για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα και δεύτερον, για να προβάλουν ότι η εμπορία ανθρώπων θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Είναι σημαντικό γι’ αυτούς τους στόχους να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ μας» συνέχισε.

Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο «ιταλικό», αλλά «ευρωπαϊκό», είπε. Γι’  αυτό ζητάμε από την ΕΕ να αναλογιστεί τη δυνατότητα να αυξήσει τη συνολική προσπάθεια της στην περιοχή της Μεσογείου η οποία «κατά τη γνώμη μου» ανέφερε, «είναι όλο και περισσότερο στο επίκεντρο όσον αφορά στη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο κ. Mauro ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για τη σθεναρή υποστήριξή του κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου της ΕΕ στο Βίλνιους και είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η κοινή τους εργασία μπορεί να είναι η καλύτερη προοπτική για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου. «Είναι μια μεγάλη και μακρά δουλειά γιατί μάλλον είμαστε προορισμένοι να υποφέρουμε από την αστάθεια στην περιοχή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πεπεισμένος ότι με την υποστήριξη της Κύπρου θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του τουρκικού πλοίου «Barbaros» στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ο Ιταλός Υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Υπουργό συζήτησαν και αυτό το θέμα.

Επιβεβαίωσε δε την πεποίθησή του ότι «πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή μας. Είναι καθαρό ότι πρέπει να αποφασίσουμε για τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσουμε, και ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος και η εποικοδομητική προσέγγιση, είπε. Αλλά, ανέφερε, ότι «ακριβώς επειδή είμαστε φίλοι, θα σταθούμε και θα αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις».   

Ο κ. Φωτίου συμφώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του λέγοντας ότι η Δημοκρατία ενεργεί στη βάση του στρατηγικού της σχεδιασμού και στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Επιθυμούμε σταθερότητα στην περιοχή, επιθυμούμε την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την Ευρώπη.  Το διεθνές δίκαιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας και την πρόθεσή μας δεν είναι να εμπλακούμε σε αυτό το τουρκικό παιχνίδι. Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, όπως σχεδιάζουμε», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο ο Ιταλός Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β’ καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

______________