11/12/13

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κατά την αναχώρηση του για την Αίγυπτο






Είναι πράγματι άξιον απορίας ότι ο χρόνος που επιλέγει το ΑΚΕΛ να προβαίνει σε δηλώσεις που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν και να συγχύσουν τον λαό είναι αυτός, ειδικά και εν όψει της πολύ σημαντικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο όπου θα υπογραφεί μεταξύ άλλων και συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.



Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο μνημόνιο με την Τρόικα. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, όχι μόνο διασφαλίσαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας τους όρους ότι όλα είναι υπό την πλήρη κυριαρχία και αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά προσθέσαμε επίσης προσθέσαμε πρόνοια ότι όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων – ενώ στην προηγούμενη συμφωνία για το μνημόνιο, την οποία συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, αναφερόταν ότι όλα τα έσοδα θα πήγαιναν προς την εξόφληση του χρέους.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη επιπτώσεων στα δημοσιοοικονομικά για τις υποδομές. Διερωτώμαι ποιος υπεύθυνος άνθρωπος δεν θα έκανε αυτή τη μελέτη για τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά για τόσο μεγάλες επενδύσεις, εκτός αν θέλουμε να ξαναμπεί η χώρα σε περιπέτειες. Εμείς υπεύθυνα πρέπει να δούμε όλες τις επιλογές και τις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς του κράτους.

Σε ό,τι αφορά την ΚΡΕΤΥΚ αυτό που έχουμε πει πολλές φορές είναι ότι την ΚΡΕΤΥΚ την έχουμε ενδυναμώσει, θα έχει λόγο και ρόλο τόσο ως εμπορικός βραχίονας αλλά και στις υποδομές που θα δημιουργηθούν. Έχουμε επίσης ενδυναμώσει και τον αποτελεσματικό έλεγχο σε μια εταιρεία που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο. Δεν θέλουμε μια τέτοια εταιρεία να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Για την ενδιάμεση λύση, η διαδικασία που έληξε πριν λίγες μέρες ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης η οποία είχε επιλέξει τρεισήμισι χρόνια ως τη διάρκεια του συμβολαίου, κάτι που έκανε την υπογραφή του συμβολαίου αδύνατη. Έτσι εμείς έχουμε επιλέξει τα επτά χρόνια, κάτι που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης στη γρηγορότερη έλευση του φυσικού αερίου.

-----------------------