11/12/13

Παραδόθηκε η επισκευασμένη εκκλησία της Παναγίας Τραχωνίου Κυθραίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης της επισκευασμένης εκκλησίας της Παναγίας στο Τραχώνι της Κυθραίας. Η εκκλησία αποτελεί ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα έργα της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2008 με σκοπό την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Το έργο της επισκευής της εκκλησίας υλοποιήθηκε εντός του 2013 από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF) σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος για λήψη έκτακτων μέτρων συντήρησης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η τελετή παράδοσης του έργου πραγματοποιήθηκε στον χώρο της εκκλησίας στο κατεχόμενο Τραχώνι και σε αυτήν παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο επικεφαλής και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι του UNDP-PFF, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή ο Ε/Κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής κ. Τάκης Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε ότι «η συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χρειάζεται πέραν από την υπέρβαση των αντιθέσεων του παρελθόντος, τον συντονισμό και τη σύμπραξη με διεθνείς οργανώσεις». «Το μικρό μας έργο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου εντάσσεται έτσι μέσα στο παγκόσμιο σύστημα αρχών και αξιών που έχουν να κάνουν με την ειρήνη και τον πολιτισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Από πλευράς του ο Τ/Κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής κ. Ali Tuncay είπε πως η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί το επιστέγασμα πέντε χρόνων εντατικών συζητήσεων και εργασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής. Πρόσθεσε πως το σημαντικότερο επίτευγμα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η πολιτιστική κληρονομιά δεν αφορά μόνο ‘πέτρες και κτήρια’ αλλά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την επίλυση συγκρούσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Χαιρετισμούς κατά την τελετή απηύθυναν επίσης η υπεύθυνη του έργου εκ μέρους του UNDP-PFF κα Tiziana Zennaro και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής του Γραφείου EU Task Force κα Alessandra Viezzer.