16/12/13

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βιέννη







Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Βιέννη, διοργάνωσε την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Φιλίας Κύπρου – Αυστρίας,  εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία, απεύθυναν χαιρετισμούς ο Πρέσβης της Κύπρου στη Βιέννη κ. Κώστας Παπαδήμας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φιλίας Κύπρου – Αυστρίας Δρ. Peter Linnert, καθώς και ο Πρέσβης Δρ. Erwin Kubesch, ως εκπρόσωπος του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, το οποίο πλαισίωσαν δύο μέλη του «Εργαστηρίου Εγχόρδων», η Κλειώ Καρπασίτη και η Αννίσια Ιακώβου, οι οποίες ερμήνευσαν έργα των Paganini, Wieniawski Σκαλκώτα κ.α. σε διασκευή για βιολί. Στη συναυλία παρέστη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εργαστηρίου, γνωστός και καταξιωμένος Κύπριος βιολονίστας και μουσικοπαιδαγωγός κ. Ματθαίος Καριόλου.

Στη συνέχεια οι 50 προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση φωτογραφίας του ΓΤΠ «Ανθρώπινα Δικαιώματα – Η περίπτωση της Κύπρου», η οποία αποτελείται από 21 εκθέματα, οι οποίες απεικονίζουν έργα Κυπρίων ζωγράφων (Αδαμάντιος Διαμαντή, Τηλέμαχος Κάνθος, Γιώργος Σκοτεινός, Ανδρέας Λαδόμματος, Χαμπής Τσαγγάρης) που εμπνεύστηκαν από το κυπριακό δράμα. Τα κείμενα που συνοδεύουν τους πίνακες είναι παρμένα από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε,  οι οποίες αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπάτηση τους στην Κύπρο από την Τουρκιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, Πρέσβης Αντρέας Παπαδάκης, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, ο Μητροπολίτης Κυρήνειας, Χρυσόστομος, εκπρόσωποι αυστριακών Υπουργείων και εκπρόσωποι φορέων των γραμμάτων και των τεχνών της Αυστρίας.

Κύριοι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Εταιρεία Φιλίας Κύπρου- Αυστρίας, ενώ την εκδήλωση στήριξαν το ΓΤΠ, η Πολιτεία της Βιέννης, το Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών και το Αυστριακό Υπουργείο Επιστημών και Έρευνας.   

-----------------------

16/12/2013