2/12/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνεδρία, όπως είχε προδιαγραφεί και από την ημερήσια διάταξη, βασιζόταν κατά κύριο λόγο σε ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.



Η ενημέρωση έγινε στη βάση μιας χρονολογικής σειράς, ξεκινώντας από την προηγούμενη συνεδρία της σύσκεψης Αρχηγών των κομμάτων που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος ξεκίνησε την ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχε με τους Πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Σουηδίας, ενόψει των συναντήσεων των δύο αυτών Πρωθυπουργών με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, και έγινε μια πλήρης ενημέρωση για αυτές τις συνομιλίες. Μετά έγινε ενημέρωση για ένα σημείωμα προς Πρωθυπουργούς και Πρεσβείες εξωτερικού που αφορούν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και των προσπαθειών και των διαβουλεύσεων που γίνονται με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό της Βρετανίας κ. Λίντινγκτον, για τη συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ στις 6 Νοεμβρίου, και για την πολύ σημαντική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου. Ο Πρόεδρος διεξοδικά ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου –Ισραήλ, αλλά και για μια στρατηγική ανάλυση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών σε ό,τι αφορά τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής μας.

Έγινε, επίσης, ενημέρωση για το θέμα της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κέρι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά κάποια σημεία, είχαμε και ανταπάντηση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενημερώθηκαν και για αυτό συστηματικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά έγινε ενημέρωση για τη διαβούλευση που γίνεται μεταξύ των διαπραγματευτών, με χρονολογική σειρά όλων των εγγράφων που κατατίθενται, για το πώς γίνεται η διαβούλευση, πάνω σε ποια επίμαχα σημεία υπάρχει η συζήτηση, με κατάληξη, βέβαια, τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Έρογλου και έγινε πλήρης ενημέρωση προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τα πρακτικά της συνάντησης.

Καταληκτικά έγινε ενημέρωση για τις δύο σημαντικές συναντήσεις - που αφορούσαν κυρίως το Κυπριακό - στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ρομπόι και με τον κ. Μπαρόζο. Έγινε και μια ενημέρωση για τη συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά κυρίως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυο συναντήσεις του Προέδρου με τον κ. Ρομπόι και τον κ. Μπαρόζο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τον προγραμματισμό του για την επόμενη περίοδο σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και τις συσκέψεις Αρχηγών. Η σύσκεψη Αρχηγών – όπως χαρακτηριστικά τόνισε (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) – θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία ενόψει όλων των συζητήσεων που αφορούν τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος. Θα έχουμε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου εντός Δεκεμβρίου που θα αφορά, κατά κύριο λόγο, το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τα ζητήματα που αφορούν την ‘επιτροπή αποζημιώσεων’, και τον Ιανουάριο θα βρεθεί ημερομηνία για σύσκεψη όπου θα γίνει η συζήτηση για θέματα στρατηγικής που έχουν σχέση με το Κυπριακό και την οποία απαιτούν περίπου όλα τα κόμματα.

Το κλίμα που επικράτησε ήταν πάρα πολύ συναινετικό και θετικό θα έλεγα. Υπήρξε μια σαφής στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του κοινού ανακοινωθέντος. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή του την προσπάθεια και είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα. Και το γεγονός ότι στέλλεται αυτό το μήνυμα προς όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, θεωρούμε ότι προσδίδει κύρος στη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου».

Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το θέμα της προσφυγής Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή αποζημιώσεων», ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «από τη στιγμή που έχει διευθετηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα – υπήρξε μια υποεπιτροπή, η οποία διεξήλθε το θέμα σε πάρα πολλές συνεδρίες, υπάρχει ήδη και μια γνωμάτευση από πλευράς Γενικής Εισαγγελίας, αλλά αναμένονται και κάποιες άλλες εισηγήσεις από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών – νομίζω δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να μπούμε σε δημόσιο σχολιασμό. Η συζήτηση θα γίνει εντός Δεκεμβρίου στο Εθνικό Συμβούλιο και ό,τι είναι προς δημοσιοποίηση θα δημοσιοποιηθεί».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα του πρότεινε την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων κατοχής της Κύπρου και με την ευκαιρία των δέκα χρόνων συμπλήρωσης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έγινε συζήτηση επί τούτου. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί αφού δούμε πώς εξελίσσεται το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Η καλύτερη περίοδος για να συζητηθεί αυτό το θέμα είναι κατά τη συζήτηση που θα γίνει για ζητήματα στρατηγικής τον Ιανουάριο και εκεί θα τεθούν και πρακτικά ζητήματα σε ό,τι αφορά αυτή την εκστρατεία».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον νέο Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες του κάθε κόμματος και όταν μιλά ο λαός ενός κόμματος, τα στελέχη και οι οπαδοί, δεν έχει κανείς οτιδήποτε άλλο να προσθέσει. Φάνηκε ότι η συνεργασία με το ΔΗΚΟ εντός της Κυβέρνηση συνεχίζεται όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει έκθεση των εταιρειών Delek και Avner ότι η Κύπρος διαθέτει λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχω την πεποίθηση ότι η νέα ανακοίνωση (των εταιρειών) δεν διαφέρει από την προηγούμενη. Η προηγούμενη ανακοίνωση ουσιαστικά αναφερόταν σε δύο αριθμούς, η μία αναφερόταν στη βάση και η άλλη στο ύψος των ποσοτήτων. Και τώρα η ανακοίνωση είναι σε αυτό το πλαίσιο. Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε. Φαίνεται ότι αυτές οι δύο εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουν ακριβώς εντός των χρονοδιαγραμμάτων και στον ίδιο ακριβώς ρυθμό που υπήρχε μέχρι τώρα».

-----------------------