18/12/13

Επιστημονικές μελέτες που αφορούν το υποθαλάσσιο όρους Ερατοσθένης στην ΑΟΖ της Κύπρου





Σήμερα, 18/12/2013 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η παρουσίαση από το Ωκεανογραφικό Κέντρο των αποτελεσμάτων της ανασκόπησης και ανάλυσης των επιστημονικών πληροφοριών για το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, που βρίσκεται στην νότια ΑΟΖ της Κύπρου, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος  CY-ERATOSTHENES. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε στα πλαίσια συνεργασίας του Ωκεανογραφικού Κέντρου με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.


H μελέτη συγκεντρώνει τις γνώσεις από εργασίες που έγιναν σε διάφορα επιστημονικά πεδία (φυσική ωκεανογραφία, γεωλογία, χημεία και βιολογία) στην περιοχή του όρους Ερατοσθένης.  Αποτελεί  ταυτόχρονα σημαντικό εργαλείο για τo ερευνητικό consortium που έχει συσταθεί με σκοπό την συστηματική πολυδιάστατη ωκεανογραφική μελέτη της περιοχής του όρους του Ερατοσθένη, μιας περιοχής που αναμένεται να έχει έντονες εξορυκτικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
Εικόνα 1. Απεικόνιση της θαλάσσιας ζωής σε ένα υποθαλάσσιο όρος (Stocks et al. 2012)


Εικόνα 2. Γεωγραφική θέση του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης στην Κυπριακή ΑΟΖ (Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας) και σταθμοί δειγματοληψίας του ερευνητικού πλόα M.S.M./14.1 στον οποίο συμμετείχε το Ωκεανογραφικό Κέντρο (Christiansen  et al., 2011).