3/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στα εγκαίνια της Στέγης Χορού Λευκωσίας



          Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε σε αυτό τον υπέροχο χώρο της Δημοτικής Αγοράς του Αγίου Ανδρέα για να τελέσω τα επίσημα εγκαίνια της Στέγης Χορού Λευκωσίας, του πρώτου έργου υποδομής στον τομέα του χορού στην πρωτεύουσα.



Η ιδέα για δημιουργία τέτοιων χώρων σύμφωνα με τα πρότυπα των Στεγών Γραμμάτων και Τεχνών που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου εδώ και χρόνια,  ξεκίνησε επί Υπουργίας του αείμνηστου Άκη Κλεάνθους ο οποίος είχε διαβλέψει τη σημασία αλλά και τη δυναμική του τομέα στην Κύπρο. Η Λεμεσός, ως η γνήσια μητρόπολη του χορού της χώρας μας, είναι η πόλη στην οποία ιδρύθηκε το 2007 η πρώτη Στέγη Σύγχρονου Χορού μετά από πρωτοβουλία πέντε ομάδων χορού με έδρα τη Λεμεσό.

Το 2009 ξεκίνησε μια σειρά επαφών μεταξύ Δήμου Λευκωσίας και Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ώστε να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια για χρήση από πολιτιστικούς φορείς. Το πρόσφορο έδαφος που υπήρχε κατέληξε στην εξεύρεση κτιριακής υποδομής για στέγαση της αναπτυσσόμενης χορευτικής κοινότητας της πρωτεύουσας με στόχο αυτή να αποτελέσει χώρο για πρόβες, παραστάσεις, μαθήματα, εργαστήρια, φεστιβάλ αλλά και για ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής και δράσεων σε συνεργασία με ξένους φορείς.

Η παρουσία μου εδώ απόψε στα εγκαίνια αυτού του σημαντικού έργου πολιτιστικής υποδομής για την πόλη της Λευκωσίας αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο που διανύουμε, επιβεβαιώνει και αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να στηρίξει τον σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας με κάθε δυνατό τρόπο.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω απόψε τη Στέγη Χορού Λευκωσίας και συγχαίρω θερμά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης που επέδειξαν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο τόσο φιλόδοξος στόχος.

Στην κοινότητα του χορού της Λευκωσίας και γενικότερα στον καλλιτεχνικό κόσμο της πρωτεύουσας εύχομαι πολλά χρόνια δημιουργίας, έμπνευσης και πρωτοπορίας. Εύχομαι η δημοτική αυτή αγορά να αποτελεί πάντα στέγη για την καλλιτεχνική σας παραγωγή και βήμα για τη δημιουργική σας έκφραση.



_________________