1/11/13

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, στα πλαίσια διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο. Τον Έλληνα Υφυπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.
Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νεοφύτου επαναβεβαίωσε τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και των εκατέρωθεν Κοινοβουλίων. Είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη διατήρησης της άριστης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νεοφύτου, ιδιαίτερα στις σημερινές ταυτόσημες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες, τόσο στα εθνικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό πρόβλημα, όσο και στην οικονομία. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο χώρες στην περιοχή της Μεσογείου, ως πυλώνες σταθερότητας, προωθώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.
Από πλευράς του, ο κ. Γεροντόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τέτοιες επισκέψεις επαναβεβαιώνονται τα ελληνικά ιδεώδη, καθώς και η αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο. Η λύση του Κυπριακού αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ελλάδας, τόνισε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι, και σε αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, θα υπάρχει και πάλι απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών.
Χαρακτηρίζοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία ως μια μαύρη κηλίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε στη συνέχεια πως μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς δικαίου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και προόδου, προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Οι κ.κ. Νεοφύτου και Γεροντόπουλος αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.