7/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου σε εκδήλωση για την παραλαβή εξοπλισμού της Αστυνομίας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της Αστυνομίας με θαλάσσιο και άλλο στόλο και εξοπλισμό, μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα–Κύπρος 2007–2013».

Τα δύο προηγμένης τεχνολογίας φουσκωτά σκάφη, οι φορητές θερμικές διόπτρες και άλλος τεχνολογικά εξελιγμένος εξοπλισμός που σήμερα προστίθενται στο ενεργητικό της Αστυνομίας, ενισχύουν αναμφίβολα την επιχειρησιακή δυνατότητά της. Συμβάλλουν καίρια στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των ακτών και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ανταπόκριση στις αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν στους τομείς της έρευνας, της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, της παροχής βοήθειας και της προστασίας της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα.

Το καθοριστικής σημασίας πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος» υλοποιείται με συγχρηματοδότηση κατά 80% από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή από μια δαπάνη της τάξης των €60 εκ. αντλούμε τα €48 εκ. από κοινοτικούς πόρους.

Στις σημερινές διεθνείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τη διεθνοποίηση του εγκλήματος, η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί καθοριστικό συστατικό στον τομέα της ασφάλειας, που αποτελεί και ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Για τη διερεύνηση και καταστολή των νέων μορφών εγκληματικότητας που προκύπτουν συνεχώς απαιτείται, μεταξύ άλλων, η επέκταση διακρατικών συνεργασιών και η προώθηση διασυνοριακής εφαρμογής προληπτικών και κατασταλτικών μεθόδων. Οι συμφωνημένες διασυνοριακές στρατηγικές, ειδικά σχεδιασμένες για κάθε παραμεθόριο περιοχή, προορίζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στους συγκεκριμένους τομείς, υπερπηδώντας πολιτιστικούς, γλωσσικούς ή και άλλους φραγμούς και βελτιστοποιώντας την προσβασιμότητα σε δίκτυα επικοινωνίας.

Τα έξι συνολικά έργα της Αστυνομίας που υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «Ελλάδα-Κύπρος» εξυπηρετούν και διευκολύνουν το έργο της Αστυνομίας σε θέματα θαλάσσιας και παράκτιας επιτήρησης, ασφάλειας, ανάπτυξης συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και αναβάθμισης των θαλάσσιων και λιμενικών υποδομών, ενισχύοντας και βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές και τις υφιστάμενες επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας για καταπολέμηση διαφόρων μορφών οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, όπως η λαθρομετανάστευση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, που επιφέρουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος στους κατοίκους της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, οδηγώντας τους σε μια ενεργό αναπτυξιακή διαδικασία, μέσω της οποίας ισχυροποιούνται οι διασυνοριακές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και αναδεικνύεται η επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος ως πόλος αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μέσω αυτής της διασυνοριακής συνεργασίας, τα δυο κράτη ενισχύονται στην προσπάθεια ολοκληρωμένης διαχείρισης των κοινών κινδύνων και προκλήσεων. Οι προοπτικές που δημιουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στις δυσχερείς παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δύο χώρες. Απώτερος στόχος, και πάντοτε γνώμονας και προσανατολισμός μας, είναι η δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή, στο οποίο θα ευδοκιμούν οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα βελτιώνεται περαιτέρω η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κλείνοντας, οφείλω να επισημάνω ότι το Πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού συμβάλλει ουσιαστικά στην πραγμάτωση του ουσιώδους στόχου της Κυβέρνησης για μέγιστη αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαρκείς και στοχευμένες δράσεις και στρατηγικές αποτελούν προτεραιότητά μας ούτως ώστε να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα εν λόγω προγράμματα.

Εν μέσω των δεδομένων δεινών οικονομικών συνθηκών, αξιοποιούμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους με σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση της Αστυνομίας ώστε να μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα και με όλα τα απαραίτητα μέσα την αποστολή της.

Εύχομαι ευόδωση και συνέχιση της αγαστής διακρατικής μας συνεργασίας και την πλήρη αξιοποίηση του νέου εξοπλισμού και των έργων του προγράμματος ως μέτρων ασφάλειας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.