21/11/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:



«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σχετική μελέτη που έγινε κατέδειξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί καινούρια οντότητα της οποίας κύρια αρμοδιότητα θα είναι η ενασχόληση με θέματα που αφορούν τις υπεράκτιες δραστηριότητες και υποδομές σε θέματα υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων των θεμάτων εγκαταστάσεων στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη δημιουργία τερματικού με απώτερο σκοπό την πώληση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Η Υπηρεσία που θα συσταθεί θα προσδώσει την πρέπουσα σημασία στα πολύπλοκα θέματα εκμετάλλευσης και διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα παρακολουθεί επίσης τα συμβόλαια με τις αδειούχες εταιρείες, θέματα αδειοδοτήσεων, θέματα αναζήτησης και ανάπτυξης, καθώς και άλλα θέματα ουσιώδους σημασίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για παροχή βοήθειας στο ανακριτικό έργο για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και για τη διακρίβωση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Για τον σκοπό αυτό θα προεπιλεγούν τουλάχιστον πέντε οίκοι παροχής υπηρεσιών στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων με εμπειρία σε αστυνομικές ανακρίσεις. Στη συνέχεια θα ζητηθούν προσφορές από αυτούς τους οίκους και θα υπογραφεί συμβόλαιο με τον επικρατέστερο οίκο.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως δοθούν οδηγίες στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να προχωρήσει σε έρευνα αναφορικά με το νέο σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας – LEFCO.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση με τίτλο ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας Χρόνος εργασίας τροποποιητικοί κανονισμοί του 2013.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία ήδη κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ωράριο στη Δημόσια Υπηρεσία από την 1η Δεκεμβρίου 2014 θα είναι από τις 7.30 το πρωί και 8.30 το πρωί μέχρι τις 3 ή 4 το απόγευμα, αντίστοιχα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την έγκριση υποχρεωτικού ωραρίου εξυπηρέτησης του κοινού και λειτουργίας ταμείων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Αυτό θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2014. Πρόκειται για μια καινοτομία και γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την καλύτερη διεκπεραίωση των συναλλαγών που έχουν οι πολίτες με το κράτος. Κανείς δεν θα αποφασίσει από μόνος του ποια ώρα θα ανοίγει η Υπηρεσία για τους πολίτες και ποια ώρα θα κλείνει.

Το ωράριο στη Δημόσια Υπηρεσία που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν πιλοτικό και ύστερα από μελέτες λήφθηκε η απόφαση για το ωράριο στη Δημόσια Υπηρεσία που αφορά το 7.30 π.μ. – 3 μ.μ. και 8.30 π.μ. με 4 μ.μ.».

Ερωτηθείς αν το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας για το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τα τεμάχια 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έγινε συζήτηση, ενημερώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση».

Σε ερώτηση αν η νέα Υπηρεσία που θα συσταθεί στο Υπουργείο Ενέργειας θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Υπηρεσία Ενέργειας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «από τις εργασίες που έχουν να γίνουν για ένα τόσο ζωτικό θέμα που αφορά την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος κρίθηκε αναγκαίο ότι χρειάζεται και αυτή η Υπηρεσία, για να παρακολουθεί και να μπορεί να ασχολείται με τα όσα ανέφερα με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία προς εξυπηρέτηση του συμφέροντος του κράτους. Δεν θα υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων σε καμιά περίπτωση, θα είναι όλα ρυθμισμένα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το έργο των ποινικών ερευνών έχει ολοκληρωθεί αναφορικά με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκο Δημητριάδη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται και δεν επιθυμεί να σχολιάσει».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι πολύ καλά γνωστό ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συμφωνία που έχει κάνει με την Τρόικα.

Είναι, επίσης, πολύ καλά γνωστό ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τέθηκαν κάποια χρονοδιαγράμματα για το τέλος του χρόνου όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Και πάλι είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προνοείται να γίνουν πριν από το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αρχίσει έναν εντατικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου συζητούνται τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα.

Η Κυβέρνηση έχει εμπλακεί διά του Υπουργού Οικονομικών σε αυτό τον διάλογο και αφού ο διάλογος αυτός ξεκίνησε και είναι εν εξελίξει δεν βοηθά σε τίποτα να σχολιάζουμε δημοσίως αυτά που είναι αντικείμενο του διαλόγου.

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει δημιουργικά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Εμείς κρατάμε αυτή τη θετική δήλωση του κ. Λουκαΐδη και το θέμα θα εξαντληθεί στον διάλογο που κάνει ο Υπουργός Οικονομικών».

_________________