12/11/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών






Αναφορικά με την ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών η οποία εκδόθηκε στις 11Νοεμβρίου 2013, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να τα επισημάνει τα ακόλουθα:



-       Η μείωση των υπερωριών και η αλλαγή των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν τη ρύθμιση και τον τρόπο υπερωριακής αποζημίωσης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για όλη τη Δημόσια Υπηρεσία μη εξαιρουμένου του Τομέα της Υγείας.
-       Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, πριν από τη συνάντηση με εκπροσώπους της Τρόικας, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΚΙ για το ποιες είναι οι απαιτήσεις της Τρόικας και συμφωνήθηκε όπως υπάρξουν οι ανάλογες διευθετήσεις από τους Διευθυντές των κλινικών, ούτως ώστε να μην καταβάλλεται καμία υπερωριακή αποζημίωση από τις 15:00 μέχρι τις 16:30. Επιπρόσθετα συμφωνήθηκε η έναρξη διαλόγου για αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης. Η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ και αποστάληκε γραπτώς στον Υπουργό Υγείας.
-       Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, την κατάθεση τεκμηριωμένων σημειωμάτων, καθώς και με την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, επήλθε Συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών όπως, από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 καταβάλλεται υπερωριακή αποζημίωση σε χρόνο ανάπαυσης, τακτική η οποία ακολουθείται και σήμερα στη Δημόσια Υπηρεσία.
-       Όσον αφορά την υπερωριακή αποζημίωση από τις 17:00 μέχρι τις 19:00, το όλο θέμα θα επιλυθεί με την ψήφιση Κανονισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα ρυθμίζουν την υπερωριακή αποζημίωση για όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί παράλληλα να διευκρινίσει ότι όλες οι εισηγήσεις της ΠΑΣΥΚΙ για μείωση των υπερωριών, όπως για παραδειγμα, η μείωση υπερωριών στις Κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουν υλοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά δε τον διάλογο για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης, κάτι που αποτελεί και απαίτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρέπει να επισημανθεί ότι διακόπηκε μετά από απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ.

Τονίζεται επίσης ότι όλες οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα γίνονται από Επιτελική Ομάδα σε υψηλό επίπεδο και η προσπάθεια για παροχή υψηλής ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας είναι συνεχής.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας καλεί την ΠΑΣΥΚΙ να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επιστρέψει στον διάλογο για αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης εν αναμονή και της επικείμενης Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τροποποίηση των Κανονισμών που διέπουν την υπερωριακή αποζημίωση στη Δημόσια Υπηρεσία.
---------------------