27/11/13

Η βουλευτής κα Κουκουμά συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ





Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων – Παθόντων κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Κατά τη συνεδρία, η κα Κουκουμά παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Kinga Gál (Ουγγαρία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) εξέφρασε την υποστήριξή της στα αιτήματα που παρέθεσε η κα Κουκουμά σε σχέση με διάφορες πτυχές του θέματος. Μεταξύ άλλων η κα Κουκουμά έθιξε τα ζητήματα του ανοίγματος των στρατιωτικών περιοχών για εκταφές, της πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού για την παροχή πληροφοριών, της ρύθμισης της έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου αγνοουμένων που έχουν ταυτοποιηθεί και τα οστά τους έχουν κηδευθεί, καθώς και το θέμα της περαιτέρω οικονομικής στήριξης του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα Gál εξέφρασε επιπλέον την ετοιμότητά της για προώθηση του θέματος διορισμού εισηγητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των αγνοουμένων, στην επόμενη συνεδρία των συντονιστών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

_______________