27/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, μετά το πέρας της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες.

Στην εισαγωγική του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:


«Κύριε Πρόεδρε,

Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκλησή σας και για την ευκαιρία που μου δόθηκε να βρίσκομαι, μαζί με μέλη της Κυβέρνησής μου, σήμερα στην Επιτροπή. Νομίζω ότι εκφράζω και εσάς λέγοντας ότι είχαμε μια φιλική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων τόσο μαζί σας όσο και με το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ελπίζω ότι η σημερινή μέρα θα σηματοδοτήσει την αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με την ΕΕ και την Επιτροπή. Αυτή η σχέση επιθυμούμε να βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό. Σημείο αναφοράς πρέπει να αποτελούν οι ευρωπαϊκές αξίες και αρχές καθώς και η ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελεί για μας ιστορική επιλογή, και η Κύπρος, ως κράτος μέλος αυτής της Ένωσης, επιθυμεί να ενεργεί με αξιοπιστία και σοβαρότητα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να το πράξουμε κατά την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Επιθυμία μας είναι να χαράξουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα μας όπου Κυβέρνηση και πολίτες να σκέφτονται και να ενεργούν ευρωπαϊκά.

Η Κύπρος διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και ο κυπριακός λαός δοκιμάζεται. Είμαστε, όμως, ξεκάθαροι όταν διακηρύττουμε ότι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει έξω από την οικονομική κρίση προς την ευημερία και την ανάπτυξη περνά μέσα από την ΕΕ. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που κομίζουμε σήμερα.

Η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να πετύχουμε, όμως, αυτό τον στόχο, θεωρούμε ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο την ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης με την Επιτροπή. Γι’ αυτό άλλωστε βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Και πρέπει να πω ότι κοινό συμπέρασμά μας είναι ότι υπάρχει και η διάθεση αλλά και οι τρόποι για μια πιο στενή και ουσιαστική συνεργασία.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στα όσα η Επιτροπή έχει ήδη κάνει για την Κύπρο. Επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου για την πρόσθετη κατανομή της τάξης των €200 εκ. για τα έτη 2014 και 2015 από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ καθώς και για την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης έργων στην Κύπρο από 60% σε 95%. Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στη σημαντική συμβολή της Ομάδας Στήριξης που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Barroso, πρωτοβουλία για την οποία τον ευχαριστούμε θερμά.

Από τον περασμένο Μάρτιο και τη σκληρή απόφαση του Eurogroup έχουμε πετύχει πολλά, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Χαιρετίζουμε τις μέχρι σήμερα δύο θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα. Παράλληλα, μεταφέρουμε την αποφασιστικότητα, τόσο της Κυβέρνησης όσο και του συνόλου του κυπριακού λαού, να συνεχίσουμε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια γιατί, παρά τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι θετικές, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ μας.

Σήμερα, είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Barroso και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μετά την εκλογή μου τον περασμένο Φεβρουάριο, προχώρησα σε σειρά πρωτοβουλιών που είχαν ως στόχο να δοθεί μια νέα ώθηση, μια νέα δυναμική στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που, για μένα, αποτελεί όραμα ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία μου για διορισμό ελληνοκύπριου συνομιλητή που να μπορεί να εμπλακεί επί πλήρους βάσης και να έχει τη δυνατότητα να μιλά απευθείας με την Άγκυρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κατάθεση μιας σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία περιλαμβάνεται και το θέμα της Αμμοχώστου που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, θα αποβεί προς όφελος όλων των πλευρών, και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, και θα δώσει μια νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα εκφράσαμε την επιθυμία μας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Επί αυτού ανέπτυξα τις θέσεις μας στον Πρόεδρο της Επιτροπής με τον οποίο είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Κοινή διαπίστωσή μας είναι ότι η ΕΕ, αν και τυπικά δεν είναι μέρος της διαδικασίας, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η ενωμένη Κύπρος πρέπει να λειτουργεί εντός της ΕΕ και οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους ως πολίτες αυτής της Ένωσης.

Ανέλυσα, τέλος, στον Πρόεδρο της Επιτροπής τους λόγους για τους οποίους επιμένουμε στην υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος πριν την έναρξη των συνομιλιών, το οποίο να αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης λύσης.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, με σύνεση και σε πνεύμα διαλλακτικότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν το νησί μας στην επανένωση.

Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι βρίσκομαι στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από πέντε Υπουργούς οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης με το Κολέγιο αλλά και σε διμερείς επαφές που είχαν ή θα έχουν με αντίστοιχους Επιτρόπους, αναπτύσσουν τις επιμέρους πολιτικές της Κυβέρνησης και τρόπους στενότερης συνεργασίας για συνδιαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την ανταπόκριση της οποίας έτυχαν οι παρεμβάσεις, αλλά και για τις θέσεις που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μακράν των όποιων σκοπιμοτήτων ή των παρεμβάσεων ή προς όφελος του οποιουδήποτε, στις βασικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα κοινό ανακοινωθέν αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται η λύση του κυπριακού προβλήματος. Την ίδια ώρα, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την αλληλεγγύη και τη στήριξη που τύχαμε τόσο από εσάς όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ θερμά».

_______________