29/11/13

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως για το περιστατικό τραυματισμού πρόσφυγα σε συμπλοκή με την Αστυνομία





Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέβη σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, συνοδευόμενη από δύο Λειτουργούς του Γραφείου της, και συνομίλησε με τον κ. Sylvain Faloubiyissane, αναγνωρισμένο πρόσφυγα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος νοσηλεύεται μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια συμπλοκής με μέλη Αστυνομίας, στη Λευκωσία, στις 27 Νοεμβρίου 2013.



Εν όψει του ιδιαίτερα λυπηρού αυτού βίαιου περιστατικού και της ευρισκόμενης σε εξέλιξη έρευνάς της, η Επίτροπος σημειώνει τα ακόλουθα:

«Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας καθώς και η αποχή από την προσβολή τους, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση όλων των πολιτειακών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας. Υποχρέωση αποτελεί, επίσης, και η απόλυτη αποχή από πράξεις βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Με την έννοια αυτή, η δράση της Αστυνομίας δεν είναι απεριόριστη ή ανεξέλεγκτη, ενώ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια του ελεγχόμενου.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεταχείριση όλων των προσώπων που βρίσκονται στην κυπριακή επικράτεια κατά την άσκηση μεταναστευτικών ελέγχων, θα πρέπει να πραγματοποιείται με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό των πιο πάνω, καθώς και των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να επιβεβαιώνεται στο ακέραιο η προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και στις αρχές του κράτους δικαίου.

Η προσήλωση αυτή θα πρέπει να διέπει και τη διαδικασία διερεύνησης υποθέσεων όπως η παρούσα. Μόνος δε προσανατολισμός χειρισμού τέτοιων σοβαρών υποθέσεων επιβάλλεται να είναι η άμεση, πλήρης, αποτελεσματική, αμερόληπτη και αντικειμενική διερεύνησή τους, η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ρατσιστική βία ή μεταχείριση όλων των μελών της κοινωνίας, όπως και η επιβολή παραδειγματικών και ανάλογων κυρώσεων σε όσους υπέχουν ευθύνη.
Ο χειρισμός και η πλήρης διαλεύκανση αυτών των περιστατικών επαληθεύει, στην πράξη, την προσήλωση του αστυνομικού σώματος στον σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δέσμευση όλων των κρατικών φορέων και θεσμών στην τήρηση των αρχών που διέπουν τη δράση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι περιστατικά όπως το συγκεκριμένο δοκιμάζουν τον βαθμό της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού της κοινωνίας και φέρνουν στο προσκήνιο το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της μεταχείρισης και της άσκησης βίας κατά μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο, θέτοντας επιτακτικά τα σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η Επίτροπος εξετάζει την πιο πάνω υπόθεση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της μετά από υποβολή σχετικού παραπόνου, και, αφού ολοκληρωθεί η έρευνά της, θα υποβάλει το πόρισμά της στις αρμόδιες Αρχές. 

Ανεξάρτητα, όμως, από την έκβαση της έρευνας του συγκεκριμένου περιστατικού, τονίζεται ότι το ζήτημα της μεταχείρισης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με απραξία, αδράνεια και ανοχή αλλά, αντίθετα, με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για πλήρη και αποτελεσματική διαλεύκανση και καταλογισμό των ανάλογων ευθυνών».
_________________

29 Νοεμβρίου 2013