29/11/13

Η Κύπρος επανεκλέγηκε στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού




Η 28η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), η οποία άρχισε της εργασίες της στο Λονδίνο στις 25 Νοεμβρίου, ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα της εκλογής των μελών του Συμβουλίου του Οργανισμού, το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει τις εργασίες του για την επόμενη διετία.




Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη, η Κύπρος ήταν υποψήφια για την επανεκλογή της ως μέλους του Συμβουλίου στην κατηγορία «Γ» η οποία αποτελείται από είκοσι εκλεγμένα κράτη μέλη του Οργανισμού. Συνολικά υπέβαλαν υποψηφιότητα 24 χώρες. Από τις 157 χώρες που ψήφισαν, η Κύπρος εξασφάλισε την υποστήριξη των 132 και ως εκ τούτου τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, μετά τη Νότια Αφρική η οποία εξασφάλισε 134 ψήφους.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Οργανισμού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού παρέχει στη χώρα μας τη δυνατότητα συμμετοχής στις διεργασίες για τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ναυτιλία και ενισχύει τις ενέργειές μας για περαιτέρω προβολή της χώρας μας ως μιας μεγάλης διεθνούς ναυτιλιακής δύναμης, καθώς και τη θέση μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά μέλος του Συμβουλίου στην κατηγορία «Γ» το 1987 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς στην ίδια κατηγορία. Λόγω του επιτυχούς έργου της Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου και των άλλων οργάνων του Οργανισμού καθώς και των έντονων προσπαθειών που καταβάλλονται πριν και κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, την τελευταία δεκαετία η Κύπρος επανεκλέγεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων σε ό,τι αφορά την κατάταξη των ψήφων και η υποψηφιότητά της υποστηρίζεται κατά μέσο όρο από πέραν του 82 % των κρατών μελών του οργανισμού.

Η φετινή επιτυχία αντικατοπτρίζει τη συνεχή και αξιόλογη προσφορά της Κύπρου στις εργασίες του Οργανισμού αλλά και την εκτίμηση των κρατών μελών για αυτή την προσφορά. Η συνεχής υποστήριξη των χωρών μελών κατά τα τελευταία χρόνια αποτελεί απτή απόδειξη της συνέπειας με την οποία η χώρα μας συμμετέχει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.

_______________