23/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας Δρος Π. Πετρίδη στην «3η Ελλαδο-Κυπριακή Επιστημονική Ημερίδα» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας



Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.



          

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω  σήμερα χαιρετισμό στην 3η Ελλαδο-Κυπριακή Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα. 
     


Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ τους διοργανωτές για το πλούσιο πρόγραμμα της ημερίδας, στην  οποία είμαι σίγουρος ότι οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών, εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα.  



Η θεματολογία της ημερίδας είναι πραγματικά αξιόλογη. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι επιπλοκές του Διαβήτη όπως η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπισή του, θέματα  Διατροφής στο Διαβήτη, η Υπέρταση καθώς και η σχέση Καρκίνου και Διαβήτη.



Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η «γλυκιά απειλή» της εποχής μας, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την υφήλιο, με συνεχώς αυξανόμενο επιπολασμό, ο οποίος έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περισσότερα από 366 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.



Το 2012, σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη  (IDF- International Federation on Diabetes),  ενημέρωνε ότι κάθε 7 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη πεθαίνει από Διαβήτη.  Ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι 187 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 20-79 ετών, δηλαδή ένας στους δύο ανθρώπους, ζουν με την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα αυτή να διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον πολύ αργά αφού έχουν γίνει εμφανείς οι επιπλοκές της.



Η πορεία του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι χρόνια και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων. Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με το δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή. Ένας σοβαρός προδιαθεσικός παράγοντας στην ανάπτυξη Διαβήτη τύπου 2 κυρίως, είναι η παχυσαρκία, επιπρόσθετα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.



Είναι λοιπόν εμφανές ότι ο Διαβήτης θα πρέπει να τύχει ολιστικής προσέγγισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ξεκινώντας από την πρόληψη και καταλήγοντας σε τρόπους διαχείρισής του.   



Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το θέμα του Διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα. Με τη συνεχή εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων καθώς και τη σχεδόν καθημερινή λειτουργία κλινικών Διαβήτη, στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών μας. 



Μέσα από τις δράσεις που έχουν τροχοδρομηθεί εντός του 2012 είναι η εμπλοκή των Γενικών Οικογενειακών Γιατρών στη διαχείριση του Διαβήτη. Γενικοί Γιατροί από όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου οι οποίοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον στο Διαβήτη, έχουν τύχει  εκπαίδευσης στο Διαβήτη και φροντίζουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τους διαβητικούς ασθενείς, έχοντας παράλληλα μεγαλύτερη ευχέρεια συνταγογράφησης. Η ένταξη των Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα θα δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς τόσο των Αστικών όσο και των Αγροτικών Κέντρων Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.



Σε πολύ καλά στελεχωμένες διαβητολογικές κλινικές σε κάθε επαρχία, προσφέρονται υπηρεσίες που περιλαμβάνουν το συντονισμό πολλών ειδικοτήτων καθώς και εκπαιδευμένου νοσηλευτή. Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί πρότυπο Διαβητολογικό  Κέντρο στη βάση Ευρωπαϊκού  Πρωτοκόλλου, που αγκαλιάστηκε από το προσωπικό και τους ασθενείς, είναι δε μέσα στους προγραμματισμούς του Υπουργείου μας, να επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες. 



Μέσα από τη Σχολιατρική Υπηρεσία,  προωθείται και προσφέρεται υγιεινό πρόγευμα στα παιδιά της δημοτικής εκπαίδευσης των δημόσιων σχολείων, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμόρφωση ενός υγιεινού διαιτητικού μοντέλου ζωής και την υιοθέτηση μιας σωστής  διατροφικής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την πρωτογενή πρόληψη του Διαβήτη.



Με τη σημερινή ευκαιρία θέλω να στείλω το μήνυμα για σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, τήρηση φυσιολογικού βάρους, αποφυγή του καπνίσματος, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια φυσιολογική ζωή.



Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσον εγώ προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου γενικότερα, βρισκόμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας.



Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.



-----------------