23/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στο 16ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο, στην Λαρνακα



           Να μην μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
                    



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω αυτό το χαιρετισμό στο 16ο ετήσιο Συνέδριο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.



Η Παιδιατρική οικογένεια είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια ιατρική οικογένεια  που όχι μόνο διοργανώνει πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα μέλη της αλλά και επιτυγχάνει πάντοτε υψηλή συμμετοχή, ίσως τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη ιατρική ειδικότητα. Αυτό συμβάλλει στην διατήρηση του ψηλού επιπέδου  κατάρτισης των παιδιάτρων μας στην Κύπρο.

Επιπλέον,  μας δίνει ιδιαίτερη σιγουριά  γιατί  με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κύπρο,  οι Παιδίατροι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος του Συστήματος Υγείας. Οι Κύπριοι πολίτες πάντοτε εμπιστεύονταν τον οικογενειακό τους παιδίατρο γιατί αυτός τους έδινε τις πρώτες αρχές για το μεγάλωμα των παιδιών τους  και καθησύχαζε τις ανησυχίες της Κύπριας μάνας όταν άπειρη ακόμα  με το πρώτο της  παιδί στο χέρι κατέφευγε στο ιατρείο του και του ζητούσε βοήθεια.

Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάσαμε τη μέρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1989 ψήφισε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Γνωρίζουμε καλά  ότι ο παιδίατρος έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην εφαρμογή των δικαιωμάτων αυτών γιατί η σύνδεση του με την οικογένεια, του  επιτρέπει να εντοπίζει έγκαιρα τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που η οικογένεια αυτή αντιμετωπίζει  και τους κινδύνους που διατρέχει το παιδί που μεγαλώνει σε ένα κακό οικογενειακό περιβάλλον. Η δυνατότητα του αυτή τον επιβαρύνει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στην διαμόρφωση μιας υγιούς ψυχοσωματικής κατάστασης στους μικρούς του ασθενείς που θεραπεύει.

Το πρόγραμμα του διήμερου σας συνεδρίου είναι μεστό και ολοκληρωμένο και αγγίζει διάφορες πτυχές της θεραπευτικής του μικρού ασθενούς. Κινείται από την επείγουσα ιατρική στην Ιατρική των υποειδικοτήτων  και απαντά σε πολλά πρακτικά ερωτήματα της καθημερινής ιατρικής. Είναι δε διανθισμένο όχι μόνο με γνώσεις αλλά και με την αγάπη και την νοσταλγία στην ιστορία και την τέχνη.

Οι ομιλητές στο συνέδριο είναι σημαντικοί επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό ενώ εκπροσωπείται από τώρα και ο πρώιμος δυναμισμός των ιατρικών σχολών τόσο των ιδιωτικών όσο και του κρατικού μας Πανεπιστημίου. Τα ψηλά επίπεδα εκπαίδευσης ήδη παίρνουν σάρκα και οστά και μας επιτρέπουν να ευελπιστούμε σε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση απειλεί την ποιότητα και την απόδοση του συστήματος υγείας μας.

Κλείνοντας,  θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά γιατί εν μέσω της κρίσης η Παιδιατρική Εταιρεία αλλά και οι διάφορες εταιρείες ιατρικών προϊόντων δεν φείδονται κόπων και χρημάτων και διοργανώνουν και υποστηρίζουν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με διεθνή χαρακτήρα και με τόσο ψηλό επιστημονικό επίπεδο, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη διάθεση για μάθηση και την αγάπη για τη νέα γνώση.

Μας επιτρέπουν να πιστεύουμε σε ένα δυνατό παρόν και σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

-----------------------