21/11/13

ΔΙΑΛΕΞΗ 25 Νοεμβρίου 2013 ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ


 
Τη δέκατη χρονιά διανύει φέτος το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στη Λεμεσό. Οι συνδιοργανωτές, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δήμος Αμμοχώστου, το ΤΕΠΑΚ και το Capital έχουν καταρτίσει ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο στους Δημότες του κατεχόμενου Δήμου, όσο και στους κατοίκους της Λεμεσού. 

Θέματα γεωπολιτικής, παιδείας, νοσηλευτικής, το περιουσιακό και η επιστροφή της Αμμοχώστου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στον δέκατο κύκλο διαλέξεων. Στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, Διδακτικό Προσωπικό στο Μεταπτυχιακό Μηχανικής Πετρελαίων του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα παρουσιάσει το θέμα: «Το κυπριακό φυσικό αέριο και οι τουρκικές ενεργειακές φιλοδοξίες». Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης» στο ΤΕΠΑΚ.
Η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ήρθε να αναβαθμίσει γεωπολιτικά αλλά και ενεργειακά την «απομονωμένη» Κυπριακή Δημοκρατία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα σε μια χρονική περίοδο αποσταθεροποίησης της πολιτικά εύθραυστης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη παρουσίαση της Κομισιόν του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακός διαμετακομιστικός σταθμός φυσικού αέριου προς την Ευρώπη ως εναλλακτική όδευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς χώρες της Ε.Ε.
Κατά τη 2 η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό θα γίνει μία παρουσίαση των έργων υποδομής που θα χρειαστούν για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και την αξιοποίηση άλλων δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου (και πετρελαίου) σε συνάρτηση με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προοπτικές εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και στη δημιουργία χερσαίου σταθμού υγροποίησης και πώς αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν τα εξαντλούμενα αποθέματα υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας. Θα αναλυθούν οι προοπτικές συνεργασίας με το Ισραήλ μετά την απόφαση της χώρας να επιτρέψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Μέσα από την παρουσίαση των σημερινών και μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί κάποιας μορφής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα συζητηθούν δε οι λεπτομέρειες κατασκευής αγωγών Κύπρου-Τουρκίας υπό τη σκιά των ηγεμονικών βλέψεων της χώρας και των ενεργειακών «ανασφαλειών» της Κύπρου.
Οι διαλέξεις είναι ανοικτές για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 22894305, 25335407 και 25002480.