16/11/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Έκθεση Σταδιοδρομίας 2013 των σχολών ΠΑΣΚΑΛ




Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή σας εκδήλωση η οποία κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας του τόπου αποκτά ιδιαίτερη σημασία αλλά και βαρύτητα και συγχαίρω τους διοργανωτές για αυτή τους την προσπάθεια που είναι πολύ καίρια σε αυτή την εποχή που είναι τόσο δύσκολη για τους νέους μας.

Το Υπουργείο ενθαρρύνει και στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή που έχει ως στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση των νέων σχετικά με την αγορά εργασίας και την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται για επίτευξη των επαγγελματικών τους επιδιώξεων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Δεδομένων των αυξημένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας κατά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και βοηθητικές για τη λήψη σωστών αποφάσεων όσον αφορά στο επαγγελματικό μέλλον του κάθε νέου. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην Έκθεση παρευρίσκονται, για σκοπούς πληροφόρησης των νέων, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί όπως επίσης και εκπρόσωποι από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι από τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η εργασία, εκτός από μέσο επιβίωσης, προσφέρει στον άνθρωπο ευκαιρίες για προσωπική ικανοποίηση, ανάπτυξη ψυχολογική σταθερότητα και κοινωνική ενσωμάτωση. Η επιλογή επαγγέλματος ή κλάδου σπουδών από ένα νέο, μετά την ολοκλήρωση των λυκειακών του σπουδών, σίγουρα είναι μια σημαντική απόφαση η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική σταδιοδρομία και γενικότερα τη ζωή του, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται απόφαση ζωής.

Οι οικονομικές, κοινωνικές αλλά και τεχνολογικές αλλαγές οι οποίες είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου θα οδηγήσουν αρκετούς σε αναπροσαρμογή ή και αναπροσανατολισμό σε σχέση με την αρχική απόφαση, ενώ για άλλους οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν ευκαιρίες για αξιοποίηση. Μια πολύ μελετημένη επιλογή στην αρχή της σταδιοδρομίας του νέου επιβάλλεται, αλλά δεν θα πρέπει να φοβίζει ή να αποκλείεται η επαγγελματική αναπροσαρμογή.

Όσο σημαντική είναι η απόφαση για επιλογή επαγγέλματος άλλο τόσο, αν όχι πιο σημαντική, είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει ένας νέος για να πάρει αυτή την απόφαση. Η έγκαιρη και μεθοδική αναζήτηση πληροφοριών αναφορικά με την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις προοπτικές της, το περιεχόμενο των διάφορων επαγγελμάτων αλλά κυρίως η ειλικρινής και αντικειμενική αναγνώριση των δυνατοτήτων, των ενδιαφερόντων και των κλίσεων ενός ατόμου και το σωστό συνταίριασμά του με τις απαιτήσεις ενός επαγγέλματος αποτελούν βασικά συστατικά μιας μελετημένης διαδικασίας λήψης απόφασης.

Ανέκαθεν η ανεργία μεταξύ των νέων, ακόμα και πριν από την οικονομική ύφεση, ήταν πιο υψηλή από τη γενική ανεργία, όμως η οικονομική ύφεση έχει πλήξει δυσανάλογα τους νέους σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα στον τόπο μας, έχουν δημιουργηθεί πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε για πρώτη φορά αφού για δεκαετίες στο παρελθόν επικρατούσαν συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια που εστιάζονται στους νέους, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει και τις άλλες ομάδες των ανέργων. Ενδεικτικά αναφέρω το σχέδιο τοποθέτησης σε επιχειρήσεις/οργανισμούς άνεργων νέων απόφοιτων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για σκοπούς απόκτησης εργασιακής πείρας, στο οποίο συμμετείχαν 2500 περίπου νέοι.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο προγραμματίζει να θέσει πολύ σύντομα σε εφαρμογή ακόμα δύο νέα σχέδια τα οποία θα αφορούν τους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόσθετα, και στα πλαίσια της υποχρέωσής μας για υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης «Εγγύηση για τη νεολαία», ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της πιο πάνω σύστασης αλλά και για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων γενικότερα.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο σε σχέση με την απασχόληση των νέων, καταβάλλεται παράλληλα προσπάθεια από το Υπουργείο για ενημέρωση των νέων αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη για εκπαίδευση και απασχόληση. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους νέους τα απαραίτητα εφόδια και την έμπνευση να διερευνήσουν όλες τις πιθανότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων, και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες της κινητικότητας στην εργασία και μάθηση εντός της ΕΕ.

Από τη διαδικτυακή πύλη του ΠΛΩΤΕΑ οι νέοι μπορούν εύκολα να βρουν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ευρώπη και να μάθουν περισσότερα για το πανεπιστήμιο που προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών που τους ταιριάζει.

Το κέντρο EUROGUIDANCE μπορεί να δώσει πληροφόρηση σχετικά με ιδρύματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη, ενώ στο Εθνικό Κέντρο EUROPASS μπορούν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικό σημείωμα το οποίο βοηθά τους νέους να κωδικοποιήσουν με σαφήνεια τις γνώσεις και δεξιότητες τους.

Τέλος, το Δίκτυο EURES προσφέρει πληροφόρηση για εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί την κινητικότητα των εργαζομένων σε 32 ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Το Δίκτυο EURES, μέσω των εκπαιδευμένων συμβούλων που βρίσκονται σε όλα τα κράτη μέλη, παρέχει στα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά και στους εργοδότες που ενδιαφέρονται για εξεύρεση προσωπικού από την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας τρεις βασικές υπηρεσίες: Ενημέρωση, καθοδήγηση και σύζευξη προσφοράς και ζήτησης σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι υπηρεσίες EURES παρέχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης κάθε κράτους μέλους δωρεάν και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων υπηρεσιών των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης προς τους πολίτες.

Είμαι σίγουρη ότι η Έκθεση αυτή θα συμβάλει στις προσπάθειες όλων μας για σωστή ενημέρωση των νέων μας, γι’ αυτό εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της. Κλείνοντας, εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική πρόοδο σε όλους.


______________


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας κ. Αντρέας Χρίστου.