29/11/13

Λεωφ. Ακροπόλεως 2 & Γλαύκου, Τηλ.: 22665102, Τέλεφαξ: 22669459, Τ.Θ. 21657, Λευκωσία Μέλος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Member of the Cyprus Employers & Industrialists Federation (OEB)


Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του ΔΣ του ΣΕΕΑΑΕΚ εξετάστηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αιφνιδιαστική χθεσινή απόφαση της ΡΑΕΚ για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων έργων ΑΠΕ πέραν των 5MW στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς, όπως αυτή διατυπώθηκε σε επιστολές προς μέλη μας που έχουν καταθέσει ανάλογες αιτήσεις.


Με την απόφαση αυτή η ΡΑΕΚ έχει κλείσει ουσιαστικά την πόρτα στη προοπτική να δοθεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές εντός του 2014.
Το συμβούλιο του ΣΕΕΑΑΕΚ μετά από την εξέταση του θέματος, εκφράζει έκπληξη, δυσφορία και έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση αυτή και σαν γενικό συμπέρασμα χαρακτηρίζει την απόφαση της ΡΑΕΚ αψυχολόγητη και βασίζεται στην αδυναμία της πολιτείας να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής (που τελούνται και έπονται), και πηγάζει από την έλλειψη διαλόγου και συντονισμού με την αγορά.
Έχοντας μελετήσει το κείμενο αιτιολόγησης της απόφασης, είναι πασιφανές ότι όλοι ανεξαίρετα οι λόγοι και επιφυλάξεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η απόφαση, αποκαλύπτουν άγνοια ή/και κακή πληροφόρηση επί των πραγματικών εξελίξεων της αγοράς και της τεχνολογίας.
Πιστεύουμε ότι θα ήταν φρονιμότερο αν η ΡΑΕΚ αντί της αναστολής εξέτασης των αιτήσεων, να ενέκρινε τις αιτήσεις υπό όρους που θα εξασφάλιζαν τις ανησυχίες της ή αν είχε προηγηθεί διαβούλευση και διάλογος με τους αιτητές.
Για όλα τα πιο πάνω, το ΔΣ της ΣΕΕΑΑΕΚ αποφάσισε:
1. Να ετοιμάσει υπόμνημα στο οποίο θα απαντά σημείο προς σημείο στο σκεπτικό της ΡΑΕΚ και θα ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης. Το σχετικό υπόμνημα θα κοινοποιηθεί και προς τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.
2. Θα εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να πετύχει το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με όλους τους προαναφερόμενους θεσμούς, ώστε να εξηγήσει δια ζώσης τις θέσεις του συνδέσμου επί όλων των θεμάτων που αφορούν την ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη ενός διαλόγου με την πολιτεία ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός του βηματισμού μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο θέμα της ηλεκτροπαραγωγής.
3. Θα οργανώσει την ερχόμενη βδομάδα παρουσίαση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με θέμα «Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας-Μύθοι και Πραγματικότητες» στην οποία θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης πάνω στις πραγματικότητες της αγοράς, τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την διόρθωση σειράς στρεβλών εντυπώσεων που κυριαρχούν στην αντίληψη του κοινού.
Εκ του ΔΣ του ΣΕΕΑΑΕΚ 29/11/2013
Για περισσότερες πληροφορίες: Παύλος Λιασίδης – Πρόεδρος – Τηλ. 96-400357
Μαρία Βούρου – Αντιπρόεδρος – Τηλ. 99-656330
Γιάννης Γκλέκας – Γραμματέας – Τηλ. 96-670327