23/11/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στο 17ο Συνέδριο για την Προστασία και Ευημερία του Παιδιού







Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου απηύθυνε σήμερα τον ακόλουθο χαιρετισμό στο 17ο Συνέδριο Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής για Προστασία και Ευημερία του Παιδιού με θέμα «Επενδύστε στα Παιδιά: Πρόληψη, Εκπαίδευση, Κοινωνικές Παροχές» στο Ξενοδοχείο Αινείας, στην Αγία Νάπα:



«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας, να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών του 17ου Συνέδριου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εορτασμών της Εβδομάδας του Παιδιού. 

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού για την ενεργό δράση της προς την κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού.  Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ την κυπριακή Παιδοβουλή, που επέλεξε να έχει ως θέμα προς συζήτηση, τη σημαντικότητα της επένδυσης μας στα παιδιά μέσω της πρόληψης, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών παροχών.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 20 Νοεμβρίου 1989, αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που εγγυάται τα δικαιώματα του παιδιού σε όλο τους το φάσμα, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της προστασίας των παιδιών από κάθε μορφής κακοποίηση και εκμετάλλευσης, και της προαγωγής της εκπαίδευσης, της υγείας, της συμμετοχής και  της πληροφόρησης τους. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος που έχει υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση αυτή από το 1991, έχει αναλάβει τη νομική υποχρέωση και έχει δεσμευτεί να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους στο έπακρο.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, την κυπριακή κοινωνία και τα παιδιά της. Όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε να επηρεαστούν οι προτεραιότητες και οι δεσμεύσεις μας όσον αφορά την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, από τα οικονομικά μέτρα λιτότητας. Η επένδυση στα παιδιά μας, τώρα είναι σημαντικότερη από ποτέ, γιατί είναι το κλειδί για το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης.

Για να εξασφαλίσουμε την επένδυση μας στα παιδιά, πρέπει να διασφαλίσουμε και να προστατέψουμε τα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε ως κοινωνία, όπως το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια, τη σημαντικότητα των στοχευμένων πολιτικών και δράσεων για τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και την επίλυση κοινωνικών θεμάτων. Για ένα ολιστικό αποτέλεσμα χρειάζεται η ενδυνάμωση των τομέων της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας. Σε όλα αυτά θα συμβάλει και η εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή  τον Ιούλιο του 2014.

Η πρόληψη, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές παροχές είναι εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε και να επενδύσουμε στην οικογένεια και στα παιδιά, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως ότι σημαντική παράμετρος σε όλα αυτά, είναι η συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τα αφορούν. Είναι ξεχωριστές και μοναδικές οντότητες, με τη δική τους σκέψη και τα δικά τους όνειρα.  Για αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω πως καλούμαστε να επενδύσουμε στα παιδιά, με τα ίδια τα παιδιά.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση μας για την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και να συγχαρώ και πάλι την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία.»

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Υπουργού η επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Αμμοχώστου κα Αλεξάντρα Μίτσιγκα.
------------------------