4/10/13

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης

Nα μη μεταδοθεί πριν από τις 6 μ.μ.

«Εν Λεμησσω Κύπρου – μια παρουσίαση των εφημερίδων
της Λεμεσού από το 1880 μέχρι την ανεξαρτησία»

Είναι με πολλή χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ, για να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με την οποία τιμούμε τον Τύπο της Λεμεσού.


Ο στόχος της έκθεσης είναι να φέρει τους δημότες της Λεμεσού πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα την πνευματική δημιουργία των πρώτων δημοσιογραφικών προσπαθειών της πόλης.

Η προστασία και η αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων μας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης αλλά και γιατί είναι ταυτόχρονα ένα ισχυρό μέσο αντίστασης στη φθορά των ανθρώπινων αξιών. Είναι κομμάτι της ταυτότητας μας και το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Στην Κύπρο, η πνευματική κληρονομιά αναδεικνύεται σταδιακά ως ένα πεδίο που εμπνέει αυτοπεποίθηση και περηφάνια και προσδιορίζει τη συλλογική μας ταυτότητα. Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση, την οποία πολλές χώρες διέρχονται αυτή την περίοδο, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως, εκτιμούμε ότι οι όποιες οικονομικές δυσχέρειες μόνο επιβράδυνση θα προκαλέσουν στην πετυχημένη πορεία που η δραστηριότητα αυτή είχε μέχρι τώρα. Και ίσως αποτελέσει τελικά, πρόκληση για ανανέωση και νέες ιδέες.

Σ΄ αυτό ακριβώς το πνεύμα εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση και η φωτογραφική έκθεση για τις εφημερίδες της Λεμεσού από το 1880 μέχρι την Ανεξαρτησία, η οποία θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ακόμα εργαλείο παραγωγής, ανάδειξης και παρουσίασης στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού του νησιού μας.

Συγχαίρω το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για αυτή την προσπάθεια και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του για ανάπτυξη και προβολή των πλούσιων αρχείων του, καθώς και τον Δήμο Λεμεσού για τη διαχρονική βοήθεια και συμβολή του στην ευόδωση της προσπάθειας αυτής στη Λεμεσό, αλλά και για τη συνδιοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης.