24/10/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πύλα


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Πύλα, όπου προήδρευσε σύσκεψης με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Επάρχου Λάρνακας, του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ, εκπροσώπων του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και υπηρεσιακών στελεχών όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.


Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικτή κοινότητα Πύλας ως εκ της ιδιαίτερης κατάστασης και του καθεστώτος που επικρατεί εκεί.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά. Η διαπίστωση είναι ότι λόγω του καθεστώτος που έχει η Πύλα αναπτύσσεται παρανομία την οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ελέγξουμε. Είναι γνωστά τα προβλήματα με το νερό και το ρεύμα – και δεν αναφέρομαι στο νερό και στο ρεύμα που παίρνουν χωρίς να πληρώνουν οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι Πύλας. Συμβαίνουν πιο σοβαρά πράγματα. Ελληνοκύπριοι έρχονται στην Πύλα, παίρνουν τουρκοκυπριακά υποστατικά, στήνουν επιχειρήσεις και δεν πληρώνουν ούτε νερό ούτε ρεύμα ούτε ΦΠΑ και ανταγωνίζονται, έτσι, νόμιμες ελληνοκυπριακές επιχειρήσεις τόσο της Πύλας όσο και γενικότερα των ελεύθερων περιοχών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Είναι αίσχος και ντροπή για εκείνους τους Ελληνοκύπριους που έρχονται εδώ και στήνουν επιχειρήσεις με τον τρόπο που προανέφερα.

Στον βαθμό που μπορούμε εμείς ως Κυβέρνηση να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο, που δεν είναι πολιτικό θέμα αλλά θέμα απάτης, θα το πράξουμε. Το κράτος οφείλει να δώσει την προστασία που πρέπει στο νόμιμο Ελληνοκύπριο επιχειρηματία που πληρώνει φόρους και είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.»

Σε ερώτηση ποια μέτρα λαμβάνονται για την πάταξη του φαινομένου, ο κ. Χάσικος είπε: «Πρέπει να συνεννοηθούμε με τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και με το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο, αλλά να βρούμε λύσεις, χωρίς να δυναμιτίζουμε το ειρηνικό περιβάλλον της Πύλας. Θα βρούμε τρόπους».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας κ. Σίμος Μυτίδης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πέμπτη φορά που συναντάται με τον κ. Χάσικο από την ημερομηνία που ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών.