16/10/13

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί προϋπολογισμού του 2013 Νόμο, σκοπός του οποίου είναι να αναπροσαρμοστούν οι πρόνοιες για τους δημοσιονομικούς στόχους της τριετίας 2013-2015 καθώς και οι πρόνοιες των ετήσιων δημοσιονομικών προσαρμογών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης.

Το νομοσχέδιο προνοεί όπως «Κάθε έκαστο έτος επιτυγχάνεται σταδιακή βελτίωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου, έτσι ώστε το 2013, εξαιρουμένων των επιπτώσεων από την αναπλήρωση των αποθεματικών των ταμείων συντάξεων και προνοίας που κατείχαν καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του ιδίου χρόνου, σε τρέχουσες τιμές, το 2014 το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 4¼% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 2015 το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 2,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε τρέχουσες τιμές».

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο εισαγωγής των Μεικτών Τουριστικών Ανάπτυξης (ΜΤΑ), που στόχο έχει την αναβάθμιση, τον εμπλουτισμό και τον εκσυγχρονισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα τη βελτίωση της δυνατότητας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να εξασφαλίσει πρόσθετους οικονομικούς πόρους.

Η εισαγωγή του τύπου των ΜΤΑ προνοείται στην παράγραφο 5.5 του Επικαιροποιημένου Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα και η δέσμευση πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι την 31.12.2013.

Ο τρόπος της ανάπτυξης θα χαρακτηρίζεται από δύο γενικές κατηγορίες:

(α) Τις Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εκτός του κτηρίου της ξενοδοχειακής μονάδας, όπου στο ίδιο γήπεδο αλλά σε χωριστή από το ξενοδοχείο ανάπτυξης, θα συνυπάρχουν με την ξενοδοχειακή μονάδα και ιδιόκτητες ιδιωτικές αυτοτελείς οικιστικές μονάδες (συνήθως επαύλεις/κατοικίες, bungalows ή διαμερίσματα) ή και άλλες επιτρεπόμενες χρήσεις, σε ανάπτυξη συλλογικής ιδιοκτησίας, με κοινόχρηστους χώρους.

(β) Τις Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κτηρίου της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels), όπου στο ίδιο κτήριο θα συνυπάρχουν με την ξενοδοχειακή μονάδα και ιδιωτικές αυτοτελείς οικιστικές μονάδες (διαμερίσματα – Condo Units) σε ανάπτυξη συλλογικής ιδιοκτησίας, με κοινόχρηστους χώρους σε κεντρική διαχείριση.

Με άλλη του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μετονομασία της ΚΡΕΤΥΚ σε Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ (ΕΥΚ) και ενέκρινε επίσης τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τροποποίηση του καταστατικού της.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας για την πρόθεση του Υπουργείου του για τροποποίηση του περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα, Εκμετάλλευση Νόμου του 2007) σκοπός του οποίου είναι ο διορισμός μη εκτελεστικών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΚ, καθώς και η επίτευξη λεπτομερούς ρύθμισης του θέματος για έλεγχου της εταιρείας από τον Γενικό Ελεγκτή.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό των κ.κ. Φίλιππου Μαννάρη και Σταύρου Ζένιου ως μη εκτελεστικών συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για περίοδο πέντε ετών.