22/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στη συνέντευξη Τύπου για τον καρκίνο του στόματος


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που οργανώνουν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες στα πλαίσια ευρύτερης εκστρατείας η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος» σε συνεργασία με την Κλινική της Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα με τα κρούσματα να παρουσιάζουν δυστυχώς διαχρονικά αυξητική τάση ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής όπου επικρατούν συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Παρά τις αλματώδεις προόδους στον τομέα της ιατρικής, ο καρκίνος θεωρείται στις μέρες μας ως μία σύγχρονη απειλή για την υγεία και μείζον θέμα της δημόσια υγείας με ευρείες ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ιδίους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και ευρύτερα για την κοινωνία και τα συστήματα υγείας.

Ως εκ τούτου η αντιμετώπιση του καρκίνου θα πρέπει να γίνεται συντονισμένα με μια σειρά δράσεων που θα στοχεύουν πρώτιστα στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και φυσικά στην παροχή της βέλτιστης δυνατής θεραπείας και ανακουφιστικής φροντίδας. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ετοιμασία της Στρατηγικής κατά του Καρκίνου στην οποία συμπεριλαμβάνονται σειρά δράσεων προς όλους τους προαναφερθέντες τομείς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόληψη, η οποία αποτελεί ένα από τους κύριους πυλώνες δράσεων του Υπουργείου Υγείας μαζί με την παροχή ποιοτικών, αποτελεσματικών, αποδοτικών αλλά και προσβάσιμων και αποδεκτών από τους πολίτες υπηρεσιών υγείας.

Στα πλαίσια αυτά της πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης χρόνιων νοσημάτων, εμπίπτει και η εκστρατεία που οργανώνουν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες η οποία ταυτίζεται πλήρως και με τις προτεραιότητες που έθεσε το Υπουργείο Υγείας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υγιή γήρανση η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων και την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών έναντι των χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες για την πρωτοβουλία που έχουν πάρει μαζί με την κλινική της Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα στηρίζει πάντοτε τέτοιες ενέργειες.