16/10/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων





«Οι υγιείς άνθρωποι εξαρτώνται από υγιή διατροφικά συστήματα.
Αειφόρα διατροφικά συστήματα για την ασφάλεια των τροφίμων»


Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, η οποία άρχισε να τιμάται από το 1981, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, σηματοδοτεί πρωτίστως την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού στον πλανήτη μας.  

Με την ευκαιρία της φετινής επετείου ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία επισημαίνει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στον πλανήτη είναι καχεκτικά, γεγονός που σημαίνει σε πραγματικούς αριθμούς ότι 165 εκατομμύρια παιδιά δεν θα φτάσουν ποτέ σε πλήρη φυσική και νοητική ανάπτυξη. Τονίζει, επίσης, ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από χρόνια έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία, ενώ ταυτόχρονα 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι. Από αυτούς το ένα τρίτο είναι παχύσαρκοι και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Το επίσημο θέμα της φετινής επετείου υπογραμμίζει τη σημασία των υγιών διατροφικών συστημάτων και την άρρηκτη σχέση τους με την ανθρώπινη υγεία. Υπενθυμίζει ότι τα πολύπλοκα αίτια του υποσιτισμού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή, ποικίλη και θρεπτική τροφή, αλλά ακόμη και την αδυναμία πρόσβασης σε καθαρό νερό, ακατάλληλο για κατανάλωση ιδιαίτερα από μικρά παιδιά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω μιας συνολικής δράσης, καθώς και σχετικών παρεμβάσεων, στη γεωργία, στα διατροφικά συστήματα και στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Βασικός στόχος είναι και παραμένει η παραγωγή υγιεινής και ασφαλούς τροφής, οικονομικά προσιτής, για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.

Τα αειφόρα διατροφικά συστήματα δύναται να παράγουν θρεπτική τροφή για όλους τους ανθρώπους σήμερα, ενώ παράλληλα μπορούν να διασφαλίσουν την εξασφάλιση τροφής για τις μελλοντικές γενιές. Κάθε στάδιο του διατροφικού συστήματος επιδρά στην τελική διάθεση και στην πρόσβαση σε ποικιλία θρεπτικών τροφών και ως εκ τούτου στη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν την υγιεινή διατροφή. Η παγκόσμια σύσταση των διατροφολόγων σήμερα είναι ότι μια υγιεινή διατροφή πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία ποσότητας και ποιότητας. Τα αειφόρα διατροφικά συστήματα συνδυάζοντας διάφορους παράγοντες όπως το περιβάλλον, το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογία, τους φορείς και τις διαδικασίες μέσω των οποίων παράγονται τα αγροτικά προϊόντα και φτάνουν στον καταναλωτή, συμβάλλουν στην επίτευξη ασφαλούς παραγωγής τροφίμων και στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και ποιότητας.

Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία και της φετινής επετείου τονίζεται η ανάγκη για συλλογική δράση. Η Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη για την Διατροφή που θα λάβει χώρα στη Ρώμη, στις 19-21 Νοεμβρίου 2013 θα επιχειρήσει να εξετάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το 1992, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το τελευταίο συνέδριο για το υπό αναφορά θέμα και θα μελετήσει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη βελτίωση της διατροφής στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, θα εξετάσει πως οι κυβερνήσεις αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα του υποσιτισμού. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να θέσει ένα ευέλικτο πλαίσιο πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις κύριες διατροφικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

Κύριος στόχος είναι όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή διατροφή σε ένα πιο δίκαιο πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (www.fao.org). Σχετική σύνδεση υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (www.moa.gov.cy).



-----------------------------