4/10/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για την 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η παγκόσμια μέρα που τιμάται το έργο και προσφορά των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία. Στις 5 Οκτωβρίου 1966 η UNESCO έστειλε προς όλα τα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού τις Συστάσεις της ως προς τη θέση (status) που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες.

Αν αναλογιστεί κανείς τη θέση στην οποία βρίσκονταν οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας και συγκρίνει με το πού βρίσκονται σήμερα, διαπιστώνει ότι σε αυτό τον μισό αιώνα έχουν γίνει μεγάλα και σημαντικά άλματα. Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, που είχε συσταθεί τον Μάρτιο του 1965, υιοθέτησε άμεσα τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού, και επιχείρησε, στα πλαίσια των δικών του δυνατοτήτων να βελτιστοποιήσει τόσο τις συνθήκες εργασίας του εκπαιδευτικού κόσμου όσο και να κατοχυρώσει, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Αναντίλεκτα, οι εκπαιδευτικοί μας όλων των βαθμίδων, από την Πρωτοβάθμια έως και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ένα σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της εκπαιδευτικής πράξης. Αποτελούν, την ίδια ώρα, τους πιο σημαντικούς συνεργάτες μας, ως φορείς της εκπαιδευτικής πολιτικής του κράτους και ως τα πρόσωπα που καλούνται να διαχειριστούν με επιτυχία τις μεταβολές και τις αλλαγές σε επίπεδο περιεχομένου ή μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και καμιά προσπάθεια για βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη δική τους συνεργασία. Είναι για τούτο τον λόγο που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έμπρακτα αναγνωρίζει τους εκπαιδευτικούς ως συμμέτοχους της προσπάθειας που έχει αρχίσει για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τέλος, κανείς δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί μας βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο την κυπριακή οικογένεια, κάνοντας έτσι τη διδασκαλία τους πράξη.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Στηρίξετε με τον δικό σας ιδιαίτερο τρόπο, με την προσήλωσή σας στους στόχους που έχετε θέσει, με την επιμέλεια και τη συνέπειά σας, με τις επιτυχίες σας, με την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση την προσπάθεια των εκπαιδευτικών σας. Αυτό να ξέρετε ότι δίδει στους δασκάλους και τους καθηγητές σας τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και αποτελεί τη μέγιστη επιβράβευση του δικού τους μόχθου.