19/9/13

Xαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στην παρουσίαση της έκδοσης «Πισσούρι, ένα χωριό λουσμένο στο φως», στο Πισσούρι

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έκδοση του βιβλίου «Πισσούρι, ένα χωριό λουσμένο στο φως», που η φιλοπρόοδη κοινότητα Πισσουρίου ετοίμασε με τη βοήθεια πολλών, εκλεκτών τέκνων της. Ως Υπουργός Εσωτερικών χαίρομαι όταν βλέπω να εκδίδονται τέτοια έργα, μέσα από τις σελίδες των οποίων ξεδιπλώνεται η συσσωρευμένη γνώση αιώνων των τοπικών μας κοινωνιών.

Τέτοιου είδους εκδόσεις, που καλύπτουν την ιστορική πορεία των χωριών μας μέσα στον χρόνο και αναδεικνύουν τη δυναμικότητα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην κυπριακή ύπαιθρο, βοηθούν όλους μας να αποκτήσουμε περισσότερη εκτίμηση για τον τόπο μας.

Συγχαίρω την ΣΠΕ Πισσουρίου που στήριξε οικονομικά και ηθικά την έκδοση αυτή, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου καθώς και τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου που πίστεψαν και υλοποίησαν αυτό το έργο. Είμαι βέβαιος ότι η έκδοση θα συμβάλει θετικά στην καλύτερη γνωριμία, από δω και πέρα, με το Πισσούρι. Συγχαίρω, επίσης, τον Πανεπιστημακό Μίμη Σοφοκλέους που είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου.

Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της προσφοράς του ανθρώπου προς τον γενέθλιο τόπο του, μια προσφορά την οποίαν οι κάτοικοι του Πισσουρίου έχουν αποδείξει με έργα που στολίζουν σήμερα την κοινότητα. Και δικαιώνεται, έτσι, ο αγώνας τους γιατί φαίνεται, ακριβώς, ότι η σημερινή εντυπωσιακή εξέλιξη του Πισσουρίου δεν είναι τυχαία, αλλά είναι το επιστέγασμα μιας συνεχούς πορείας προόδου και ανάπτυξης.


Η κοινότητα του Πισσουρίου, ανάμεσα στη Λεμεσό και την Πάφο, υπήρξε για αιώνες ένας σημαντικός κρίκος μέσω του οποίου αναπτύχθηκε η τοπική οικονομία και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Μαθαίνουμε, μέσα από αυτή την έκδοση, ότι η αληθινή ιστορία της Κύπρου είναι η ιστορία των απλών ανθρώπων που με τη δουλειά τους, τον μόχθο και τις αγωνίες τους κράτησαν ζωντανά τα χωριά μας. Το βιβλίο αυτό έρχεται να δώσει περιεχόμενο στην έννοια «Πισσούρι», μια έννοια η οποία μπορεί για τον καθένα να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, αλλά για όλους σημαίνει την παιδεία τους, την καταγωγή τους.

Δίνει περιεχόμενο στο σύστημα αξιών που διέπει τη ζωή τους, όπου κι αν βρίσκονται σήμερα, ανεξάρτητα αν έχουν γεννηθεί στο Πισσούρι ή αν είναι απόγονοι ανθρώπων που γεννήθηκαν στο χωριό αυτό και ζουν σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της Κύπρου ή στο εξωτερικό.

Aξιοσημείωτη είναι η εισαγωγή του επιμελητή της έκδοσης, όπου γίνεται αναφορά στο φιλοσοφικό ζήτημα της «εντοπιότητας», όχι του άκρατου τοπικισμού, αλλά εκείνης της θετικής δύναμης που απορρέει από τα «χρώματα και τα αρώματα του τόπου μας» και βοηθά να μετατρέπουμε ό,τι κάνει ο καθένας από το δικό του μετερίζι σε δημιουργική πνοή.

Να προσθέσω πως τα κεφάλαια του βιβλίου είναι ισοζυγισμένα και καλύπτουν πολλές πτυχές της ζωής του χωριού σε όλες τις εκφάνσεις της: Την εργασία των κατοίκων, το δομημένο περιβάλλον, τα τοπωνύμια, τη χλωρίδα της περιοχής, την κοινωνική, θρησκευτική και πνευματική ζωή στο χωριό, τα ήθη και τα έθιμα.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται, επίσης, με σημαντικές φωτογραφίες που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε προσωπικά αρχεία, αφημένες σε συρτάρια ή σε οικογενειακά άλμπουμ, και βρήκαν διέξοδο προς το φως για να μας παρουσιάσουν έναν κόσμο που υπήρξε κάποτε και που ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Συγχαίρω, λοιπόν, τις εκδόσεις «Αφή» για την άρτια επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου, καθώς και όλους όσοι έχουν συμβάλει καθοιονδήποτε τρόπο στην έκδοσή του. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και καλοφτιαγμένη έκδοση που προσθέτει στην κυπριακή βιβλιογραφία.