17/9/13

O Υπουργός Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών για την ΚΥΠ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου παρευρέθηκε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής όπου συζητήθηκε η λειτουργία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ). Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου είπε: «Κατά τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, έχω εμφαντικά τονίσει την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως η ΚΥΠ
περιοριστεί στα καθήκοντά της όπως αυτά προβλέπονται στο Άρθρο 17 του Συντάγματος. Η ΚΥΠ ενεργεί αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια του κράτους και τη διερεύνηση ζητημάτων που καθορίζονται στην πρόνοια του Συντάγματος».
Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε επίσης: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κανένα να ανησυχεί για τα προσωπικά δεδομένα του ή την προσωπική του ζωή. Δεν γίνονται παρακολουθήσεις που σχετίζονται με την προσωπική ζωή του οποιουδήποτε ή τα πολιτικά του φρονήματα ή τις πολιτικές του απόψεις. Γι’ αυτό τον λόγο, μόλις είχαμε πληροφορία αναφορικά με κατοχή υλικού το οποίο σχετιζόταν με τις πολιτικές δραστηριότητες ή πρόσωπα πολιτικά, ενεργήσαμε κατά τρόπο αποφασιστικό και κατάσχαμε όλο αυτό το υλικό και σήμερα υπάρχει ύποπτο πρόσωπο εναντίον του οποίου εξετάζονται ποινικές υποθέσεις για πιθανότητα διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με παραβιάσεις νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Επειδή», συνέχισε, «θέλουμε να υπάρξει μια ασφαλής λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής, προχωρούμε με τον καταρτισμό σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αφού συμπληρωθεί η συζήτηση και εξέτασή του και ο νομοτεχνικός έλεγχος, θα υποβληθεί στη Βουλή γιατί πιστεύουμε ότι ο ρόλος και τρόπος λειτουργίας της ΚΥΠ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει τους απαιτούμενους ελέγχους».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε, επίσης ότι: «Ως Υπουργείο ετοιμάζουμε νομοσχέδιο το οποίο είναι απόρροια της τροποποίησης του Άρθρου 17 του Συντάγματος ούτως ώστε να μπορούν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπονται από το Σύνταγμα, να γίνονται εκείνες οι παρακολουθήσεις κατά τρόπον ασφαλή τόσο για τους πολίτες όσο και για το ίδιο το κράτος και την πολιτεία. Δηλαδή, να μπορεί να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται, περιορίζονται αυστηρώς στα ζητήματα που επιτρέπονται με βάση το Άρθρο 17 του Συντάγματος, μετά την τελευταία τροποποίησή του».
Ο κ. Υπουργός τόνισε, επίσης: «Θέλω να είμαι σαφής επί του θέματος τούτου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε δραστηριότητα από οποιονδήποτε, η οποία να προσβάλλει την προσωπική ζωή είτε αυτό αφορά σε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε σε πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα ή οργάνωση. Ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμά και τους νόμους του κράτους».
Γι’ αυτό, συνέχισε, «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, αλλά και η ίδια η υπηρεσία της ΚΥΠ, δεν επιτρέπουν και ούτε μπορούν να ανεχθούν την οποιαδήποτε παραβίαση από οποιονδήποτε και αν προέρχεται. Αυτό έχει τονιστεί εμφαντικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτό έχω τονίσει κατά την επίσκεψή μου στην ΚΥΠ και αυτό καθημερινά τονίζεται και από τον πολιτικό προϊστάμενο της ΚΥΠ σε οποιοδήποτε από τα μέλη της».
«Έγνοια μας είναι η ασφάλεια του τόπου, η ασφάλεια του κράτους και η προστασία των οικονομικών μας συμφερόντων, όταν μάλιστα αυτά σήμερα διευρύνονται μέσα από διεθνή συμφέροντα τα οποία συνδέονται και σχετίζονται με την οικονομική μας δραστηριότητα γύρω από τα θέματα ενέργειας. Έχουμε υποχρέωση έναντι του κράτους και έναντι των πολιτών να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του καθενός προσωπικά. Αλλά την ίδια ώρα έχουμε και υποχρέωση να επιδείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η έγνοια μας, αυτός είναι ο προσανατολισμός μας, αυτός είναι ο σκοπός μας και αυτό θα επιδιώκουμε συνεχώς», κατέληξε.
Ερωτηθείς, τέλος, ως προς το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη νομοθεσία, ο κ. Νικολάου είπε: «Δυστυχώς, δεν μπορώ να καθορίσω και να προσδιορίσω κάποιο χρονοδιάγραμμα. Να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο μάλιστα επιχείρησαν δύο διαφορετικές κυβερνήσεις να ρυθμίσουν και, δυστυχώς, δεν είχαμε κατάληξη. Η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει κατάληξη και αυτή είναι η δέσμευσή μας. Θέλουμε να θεσμοθετήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς της ΚΥΠ, και να θεσμοθετήσουμε σωστά. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Βουλή, και για τις δυνατότητες οι οποίες προσφέρονται μέσα από την τροποποίηση του Άρθρου 17 του Συντάγματος, δηλαδή οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις να περιορίζονται μόνο καθόσον αφορά στα ζητήματα που ορίζονται και επιτρέπονται, και υπό τους όρους που επιτρέπονται με βάση το Σύνταγμα, με τους απαιτούμενους μηχανισμούς ελέγχου και τη δυνατότητα ο έλεγχος αυτός να γίνεται από ανεξάρτητα όργανα τα οποία δεν θα έχουν οποιαδήποτε άλλη έγνοια πέρα από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».