5/9/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης για τον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Λάζαρο Σαββίδη, για το θέμα του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, υπό την ιδιότητά του ως Διαχειριστή του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, και το Δήμαρχο Στροβόλου, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συμβουλίου Διάθεσης και Εκμετάλλευσης των Οικιακών Αποβλήτων, για να συζητήσουμε το θέμα του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και πιο συγκεκριμένα το περιθώριο επάρκειας του σκυβαλότοπου.

Ως γνωστόν, ο σκυβαλότοπος έχει ουσιαστικά γεμίσει, τα περιθώρια είναι λίγα, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα πιεστικά. Δηλαδή, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας σκυβάλων για τη Λευκωσία, δεδομένου ότι τα περιθώρια που έχουμε για τον Κοτσιάτη είναι μέχρι τέλος του 2015 με αρχές του 2016. Άρα, το ένα θέμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των σκυβάλων από πλευράς ελέγχου στο σκυβαλότοπο, και το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας σκυβάλων που θα αφορά την ευρύτερη Λευκωσία.

Αυτό ήταν, ουσιαστικά, το υπό συζήτηση θέμα. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση και προχωρούμε».

Από πλευράς του, ο κ. Γιωρκάτζης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνάντηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη.

Στόχος είναι να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης, αλλά η διαχείριση να γίνεται και με τρόπο που να έχει τις λιγότερες επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και ειδικά τις κοινότητες. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό, διότι πήραμε κάποιες αποφάσεις και δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις για βοήθεια σχετικά με την ορθότερη λειτουργία και διαχείριση του σκυβαλότοπου, μέχρι το κλείσιμό του».

Από πλευράς του, ο κ. Σαββίδης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη συνάντηση, αλλά και για τα αποτελέσματά της. Συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαχείριση του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και η ομαλή μεταφορά της ευθύνης διαχείρισής του προς το Συμβούλιο Διάθεσης και Εκμετάλλευσης των Οικιακών Αποβλήτων. Θα ενημερώσω το Συμβούλιο και θα μεταφέρω το μήνυμα ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».