5/9/13

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου για θέματα επικαιρότητας



Στο περιθώριο της σημερινής του επίσκεψης στην Αστυνομική Ακαδημία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν σε θέματα επικαιρότητας.


Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με απειλές κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, ο κ. Νικολάου είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού αξιολόγησε την εισήγηση της Αστυνομίας για παραμονή της ίδιας κατάστασης, δηλαδή τα μέλη της φρουράς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι 15, αποφάσισε να παρατείνει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσει την κατάσταση, κατά πόσο αυτή θα πρέπει να μειωθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτά που έχουν και οι άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι. Οι λόγοι για τους οποίους έκρινε τότε, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2013 το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι θα έπρεπε να παραχωρηθεί αυτός ο αριθμός συνοδείας/φρουράς για τη φύλαξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνονται και στην εισήγηση την οποία μας είχαν υποβάλει ξανά για σκοπούς παράτασης της διατήρησης της ίδιας κατάστασης και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, δίδοντας οδηγίες στον Υπαρχηγό Αστυνομίας που είναι και ο αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν στην Επιτροπή Ασφάλειας, να εξετάσουν τους λόγους αυτούς και να διευκρινιστούν κατά πόσο αυτοί εξακολουθούν να υφίστανται».

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διερεύνηση των απειλών, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτειακών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων ή ακόμα και απλών πολιτών, εξετάζονται από μια αρμόδια επιτροπή στην Αστυνομία που είναι η Επιτροπή Ασφάλειας. Εκείνη συνεκτιμά όλες τις πληροφορίες που έρχονται κοντά της καθώς επίσης και τις οποιεσδήποτε διερευνήσεις που έχουν γίνει. Εξ όσων πληροφορήθηκα, υπήρξαν στο παρελθόν κάποια τηλεφωνήματα που έγιναν στον κ. Χριστόφια και τα οποία διερευνούνται. Αυτά τα ζητήματα παραμένουν ακόμα υπό διερεύνηση και επειδή συνεχίζει να υπάρχει αυτή η κατάσταση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τη διατήρηση της παρούσας φρουράς στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό να ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες και να επαναξιολογήσει την κατάσταση τέλος Δεκεμβρίου».

Κληθείς να διευκρινίσει αν πρόκειται για νέες απειλές, ο κ. Νικολάου είπε ότι «διερευνούνται οι παλιές απειλές τις οποίες είχε δεχθεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και επειδή ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί η διερεύνησή τους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τη διατήρηση της παρούσας φρούρησής του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν περάσει πέντε μήνες, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Ενόσω η Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας έχει αποφασίσει ότι οι έρευνες συνεχίζονται και αυτό επιβάλλει τη διατήρηση και συνέχιση της ίδιας φρουράς/φύλαξης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό το πράγμα είναι σίγουρα αναγκαίο και έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση αν έχουν παρθεί αυξημένα μέτρα στην οικία του κ. Χριστόφια, απάντησε: «Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια φρουρά η οποία αριθμεί γύρω στα 15 μέλη. Υπάρχει φρουρά στο σπίτι, στο Κελλάκι και η συνοδεία. Απ’ εκεί και πέρα δεν περιλαμβάνονται οποιαδήποτε άλλα μέτρα. Είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία είχαν καθοριστεί από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία μας ζήτησαν να διατηρηθούν εν όψει της διερεύνησης που γίνεται. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι σε κάποια στιγμή και αν συμπληρωθούν οι έρευνες και δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο – θα αναμένουμε βέβαια τις απόψεις της Επιτροπής Ασφάλειας σίγουρα ο αριθμός της φρουράς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να περιοριστεί σε ανάλογα επίπεδα που έχουν κι άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι του κράτους».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κληρίδης έχει τρία μέλη στη φρουρά του, ο πρώην Πρόεδρος κ. Βασιλείου έχει δύο μέλη, οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ έχουν 6 μέλη, όπως και ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αντιλαμβάνεστε», κατέληξε, «ότι ο αριθμός των 15 θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν στην υπόθεση της Cyta και της τουρκοκυπριακής περιουσίας στη Δρομολαξιά επίκεινται συλλήψεις εντός της ημέρας, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν χρειάζεται να τρέχετε. Σίγουρα χρειάζεται να υπάρξει ταχύτητα στη διερεύνηση των υποθέσεων, αλλά δεν χρειάζεται να προτρέχετε για να αναγγείλετε κάποιες συλλήψεις. Εκείνο που σας είπα είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις, και γι’ αυτό να είστε βέβαιοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αύριο ή μεθαύριο. Θα ακολουθήσουν, όπως διευκρίνισα και χθες, μόλις συμπληρωθούν τα στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία, ώστε κάποιος όταν ζητηθεί να μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστηρίων με σκοπό να εκδοθεί ένταλμα προσωποκράτησής του. Διερευνούμε υποθέσεις οι οποίες θα οδηγηθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν κατά τρόπο σωστό, με τις σωστές μαρτυρίες και στοιχεία, ώστε να μπορούν να τις στοιχειοθετήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Κληθείς, τέλος, να διευκρινίσει ποιους θα αφορούν αυτές οι συλλήψεις, αστυνομικούς, πολιτικούς ή άλλους, ο κ. Νικολάου είπε: «Θα είναι οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, στη διάπραξη ποινικού αδικήματος». Πρόσθεσε ότι «έχουν εντοπιστεί κάποιες περιπτώσεις για σκοπούς διερεύνησης και έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις τράπεζες. Κάποια έφτασαν, κάποια άλλα αναμένονται, διερευνώνται όλες αυτές οι περιπτώσεις και να είστε βέβαιοι ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί διάπραξη ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε, όποιος και αν είναι, θα ακολουθήσουν και τα ανάλογα εντάλματα συλλήψεως – γι’ αυτό, ναι, να αναμένετε και