4/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Ιωσήφ και τα μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ.κ. Γιώργο Στροβολίδη, Γιάννη Γιαννάκη, Δημητράκη Σταύρου, Γιώργο Μαρίνου και Νέαρχο Ιωάννου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιωσήφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως σε παράκλησή μας να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τους τελευταίους όρους που θα διέπουν την κρατική ενίσχυση του 1,5% που η Κυβέρνηση θα πάρει ως μετοχές από το Συνεργατικό Κίνημα.

Το πρωί είχε προηγηθεί συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα με αρμόδιους Λειτουργούς καθώς και Λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και είχαμε καταλήξει κατ’ αρχάς σε ένα πλαίσιο που μας ικανοποιεί, ότι ο Συνεργατισμός θα υπάρχει και θα συνεχίσει την προσφορά του και υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της Κυβέρνησης μέσα από τον τρόπο λειτουργίας και κατανομής των κερδών».

Πρόσθεσε ότι «αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στον θεσμό και την επιθυμία του ο Συνεργατισμός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λαό, πέρα από τις εμπορικές τράπεζες».

Κληθείς να δώσει λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία του σχεδίου που προνοεί έξοδο του κράτους από τον Συνεργατισμό, ο κ. Ιωσήφ είπε: «Επειδή παρέμειναν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που επεξεργάζονται οι Λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών και η όποια λύση δεν πρέπει να αντιβαίνει τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων και τις αποφάσεις της Τρόικας, θα πρέπει να περιμένουμε μια δυο μέρες για τις λεπτομέρειες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σκοπός της Τρόικας «δεν είναι να μας εμποδίσει να ανακτήσουμε τις μετοχές μας, αλλά να είναι σίγουρη ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εξακριβώσει τι υλοποιείται από όλα αυτά που προβλέπονται σε ένα πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι και υπέρ μας αυτό, διότι στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί η θέση δική μας, ότι δηλαδή είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις της Pimco, και να μας απαλλάξει και από ένα μεγάλο βάρος του 1,5%».

Πρόσθεσε επίσης: «Η ερμηνεία που δίδεται μέσα από τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων είναι ότι τα κέρδη μένουν στην Τράπεζα και, μετά την πληρωμή του τιμωρητικού 10% που το επιβάλλουν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων, οποιοδήποτε υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την επαναγορά των μετοχών της Τράπεζας από το κράτος».

Επισήμανε πως «είναι όρος της Τρόικας ότι για πέντε χρόνια θέλουν να ξέρουν τι υλοποιείται», ενώ ανέφερε ότι «ο Συνεργατισμός δικαιούται με φρέσκο χρήμα που δεν προέρχεται από τα κέρδη του να επαναγοράσει τις μετοχές του».

Ερωτηθείς πόσα κέρδη εκτιμά ότι θα υπάρξουν τα επόμενα πέντε έτη, ο κ. Ιωσήφ είπε: «Θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, η προσπάθεια είναι να παραμείνουμε ανθρώπινοι διότι τα κέρδη είναι από τον κόσμο που προέρχονται, όμως κατά τις εκτιμήσεις μας υπάρχουν ικανοποιητικά κέρδη με τα οποία, σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, θα μπορέσουμε να επαναγοράσουμε τουλάχιστον την πλειοψηφία αυτού του πακέτου για να μην υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός».

Σε άλλη ερώτηση είπε: «Υπάρχουν δάνεια που εξυπηρετούνται με χαμηλότερη δόση αλλά, δυστυχώς, κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποια θα είναι τα επικίνδυνα και ποιες θα είναι οι πιθανές ζημιές. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι, βλέποντας την κίνηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα πολύ μεγάλο μέρος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά με τα σενάρια της η Pimco, θα εισπραχθεί από τα Συνεργατικά Ιδρύματα».

Τέλος, είπε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι τα κέρδη μένουν σε οποιαδήποτε Τράπεζα για να επαναγοράζει τις μετοχές της. Επί του ποσού που η Κυβέρνηση θα έχει ως μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να εισπράττει 10% και ό,τι κερδισμένο θα το κρατούμε στην Τράπεζα για να αγοράζει μετοχές».