4/9/13

Άρχισαν στις 30 Αυγούστου και συνεχίζονται στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής οι εργασίες της 59ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) με κύριο θέμα τις αποτελεσματικές λύσεις που μπορεί να προτείνει η Κοινοπολιτεία στις σημερινές και μελλοντικές αναπτυξιακές προκλήσεις. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι Βουλευτές δρ Πάμπος Παπαγεωργίου, κ. Γεώργιος Τάσου και κ. Σοφοκλής Φυττής.

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο θεματικού εργαστηρίου για τις προκλήσεις στην πορεία επίτευξης των Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2015, ο κ. Φυττής υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των κοινοβουλευτικών προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικά δε σε ό,τι αφορά στην πίεση και τον έλεγχο που μπορούν να ασκήσουν στην εκτελεστική εξουσία για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Στόχων. Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι επιβεβλημένη και εισηγήθηκε τη δημιουργία σχετικών μηχανισμών, οι οποίοι θα επιτρέπουν στις συμβαλλόμενες χώρες την ανταλλαγή πληροφοριών για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε ακόμα σε σειρά τεσσάρων παραμέτρων στις οποίες πρέπει να εστιαστεί η προσοχή ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των Στόχων. Υπογράμμισε, συγκεκριμένα, την ανάγκη συνεργασίας με όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, την άμεση ανταπόκριση στη δέουσα βελτίωση των Στόχων όπου παρουσιάζονται μειωμένες επιδόσεις, τις εμπειρίες άλλων χωρών στον ορισμό προτεραιοτήτων, καθώς και τη χρήση παλαιότερων εμπειριών για αποφυγή λαθών και την εφαρμογή σχεδίου με προτεινόμενες συγκεκριμένες λύσεις σε αντίστοιχα προβλήματα και εμπόδια.

Συμμετέχοντας σε εργαστήριο που αφορούσε στη διάκριση των εξουσιών σε καθοριστική σχέση με τη χρηστή διακυβέρνηση, ο κ. Τάσου αναφέρθηκε στη σχετική συμβολή των Κοινοβουλίων, ως των κατ’ εξοχήν θεματοφυλάκων της δημοκρατίας, αλλά και της χρηστής διακυβέρνησης, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκούν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τάσου επεξήγησε το σύστημα διακυβέρνησης στην Κύπρο. Σημείωσε ακόμα ότι τα Κοινοβούλια πρέπει να διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς που να εγγυώνται τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πολιτικό πλουραλισμό. Τυχόν αδυναμίες σ’ αυτές τις παραμέτρους, είπε ο κ. Τάσου, υπονομεύουν τη χρηστή διακυβέρνηση και επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Οι προκλήσεις αυτές πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται με πολιτική σταθερότητα και κοινωνικό διάλογο, κατέληξε.

Ο δρ Παπαγεωργίου συμμετείχε, εξάλλου, ως Συντονιστής σε συζήτηση με θέμα τη δημοκρατική διακυβέρνηση σε ένα τεχνολογικά διαχειριζόμενο περιβάλλον.