17/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας κ. Μάθιου Κιντ.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κιντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησε θέματα που αφορούν τη συνεργασία Κύπρου – Βρετανίας και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από την πορεία της συνεργασίας αυτής.

Ερωτηθείς για την άποψη της Βρετανίας αναφορικά με τη νέα φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κιντ είπε ότι: «Ελπίζω να μπορέσει να πετύχει αυτό που είπε ο Πρόεδρος ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή, με νέα ενέργεια και νέες ιδέες. Η εντύπωση μου είναι ότι τα μέρη προετοιμάζονται για την επανέναρξη (των διαπραγματεύσεων) τον ερχόμενο μήνα, και έτσι θα πρέπει να έχουν τα πράγματα, και πιστεύω ότι θα προχωρήσει αυτό σύντομα και καλά».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο κ. Κιντ είπε ότι: «Θα είναι υπέροχο να επιστραφεί η Αμμόχωστος. Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη δουλειά, δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά, προχωρώντας το, αυτό γρήγορα θα έχει μια αξιοσημείωτη επίδραση στο κλίμα των διαπραγματεύσεων, γενικότερα».

Σε ερώτηση αν η πρόταση για την Αμμόχωστο θα αποτελέσει μέρος μιας νέας δυναμικής, όπως επιθυμεί η κυπριακή Κυβέρνηση, ώστε οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση, ο κ. Κιντ είπε ότι θα πρέπει κανείς να μιλήσει απευθείας με τις δύο πλευρές εντός των διαπραγματεύσεων για να έχει άποψη επ’ αυτού, προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να έχει άποψη για το πόσο καλά μπορεί να πετύχει αυτό.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί η Βρετανία να βοηθήσει, ο κ. Κιντ είπε ότι: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αυτό που πάντοτε προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε σε επαφή με τις δύο πλευρές, να βοηθήσουμε την κάθε πλευρά να κατανοήσει κάποιες από τις πραγματικές ανησυχίες της άλλης, να τις βοηθήσουμε να επιλύσουν τα προβλήματα και να βρούμε τρόπους να ξεπεραστούν οι γνωστές δυσκολίες, έτσι ώστε να τους βοηθήσουμε να πετύχουν κάτι».