2/9/13


Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Επιτυχόντων Νέων Σπουδαστών στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας
(Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013, 09.00 π.μ., Στρατόπεδο «ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ», Αθαλάσσα)


Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας, στη σεμνή αλλά μεγάλης σημασίας τελετή διαβεβαίωσης, με την οποία επισφραγίζεται ο κόπος και η προσπάθεια ετών.

Με τη διαβεβαίωση αυτή, εισέρχεστε επισήμως, στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια της Εθνικής μας Φρουράς.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα πολλά κι αν πετύχετε στη ζωή σας από δω και πέρα, θα θυμάστε πάντοτε αυτή τη στιγμή ως κάτι ιδιαίτερα τιμητικό, κάτι ξεχωριστό.
Η ημέρα αυτή, επισφραγίζει κατά τον πλέον επίσημο και συμβολικό τρόπο, τη μεγάλη επιτυχία εισδοχής σας στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδος. Σας συγχαίρω θερμά.

Ξέρω ότι, για να το πετύχετε, τόσο εσείς όσο και οι γονείς σας, χρειάστηκε να περάσετε από πολλές δοκιμασίες και να καταβάλετε μεγάλες προσπάθειες. Όπως θα διαπιστώσετε αργότερα, οι προσπάθειες αυτές άξιζαν τον κόπο.

Είμαι βέβαιος ότι, η επιλογή σας, υπήρξε καρπός ώριμης σκέψης. Το επάγγελμα του Στρατιωτικού, είμαι βέβαιος ότι θα σας δημιουργήσει ένα υπέροχο συναίσθημα. Την ύψιστη ηθική ικανοποίηση, την οποία αισθάνονται μόνο όσοι προσφέρουν αυτοπροαιρέτως τις υπηρεσίες τους προς την Πατρίδα.

Η φοίτησή σας στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας, θα είναι σταθμός στη ζωή σας. Ορόσημο για τη σταδιοδρομία και την επαγγελματική σας καταξίωση. Εργαστείτε σκληρά χωρίς να φείδεστε χρόνου και προσπάθειας. Αποκομίστε όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια, τα οποία απαιτούνται σε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και συνδυάστε τα με τα ευγενή πατριωτικά σας αισθήματα. Και τα δύο μαζί, θα επιφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα για το καλό της Κύπρου μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι, τόσο η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όσο και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες, για την επίλυση κάθε σας προβλήματος.

Το προσωπικό, είναι το πολυτιμότερο συστατικό στοιχείο της Εθνικής Φρουράς και γι’ αυτό, πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία. Τα στελέχη της, αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία κτίζεται το οικοδόμημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Τούτος είναι και ο κυριότερος λόγος που προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς, στον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών και κειμένων προκειμένου να προωθήσουμε την αξιοκρατία αλλά και να εξυψώσουμε το ηθικό των ανθρώπων, οι οποίοι έταξαν τη ζωή τους στον βωμό του εθνικού συμφέροντος.

Δεδομένου ότι, το Κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραμένει άλυτο και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων συνεχίζεται, είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη, η ενίσχυση και η αναβάθμιση της άμυνάς μας. Η Εθνική Φρουρά σήμερα, αποτελεί ακριβώς, εργαλείο αποτροπής και μέσο κατοχύρωσης της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Στη σημερινή τελετή διαβεβαίωσης και μετά από επιθυμία της κυρίας Βασιλικής, συζύγου του αείμνηστου Συνταγματάρχη Πεζικού Μυριανθόπουλου Άθου, σε συνεργασία με το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Μελών Κυπριακού Στρατού, θα τιμήσουμε τον πρωτεύσαντα στις εισαγωγικές εξετάσεις για φοίτηση στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Το «Μυριανθοπούλειο Βραβείο», καθιερώθηκε το 2001, στη μνήμη του συμπατριώτη μας στρατιωτικού, που υπηρέτησε με υποδειγματική αφοσίωση για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες –από το 1946 μέχρι το 1984- στον ελληνικό και μετέπειτα στον κυπριακό στρατό. Ο Άθως Μυριανθόπουλος, υπήρξε πρότυπο ήθους, εργατικότητας και εντιμότητας, υπέρμαχος της αξιοκρατίας και πιστός υπηρέτης των δημοκρατικών αρχών.
Φέτος, το βραβείο θα παραλάβει ο Ανδρέας Παύλου, που εξασφάλισε συνολική βαθμολογία 19,432.

Αγαπητέ Ανδρέα,

Σε συγχαίρω θερμά για τη διάκρισή σου και σε προτρέπω να έχεις τον αείμνηστο Άθω Μυριανθόπουλο, ως σταθερό πρότυπο στην πορεία της στρατιωτικής ζωής που επέλεξες να ακολουθήσεις. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις σπουδές σου και να ανέλθεις επάξια, όλα τα σκαλοπάτια της επαγγελματικής καταξίωσης ως στρατιωτικός. Εκφράζω επίσης, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην οικογένειά σου, η οποία σε στήριξε και σε καθοδήγησε. Σίγουρα, η επιτυχία σου, ανήκει δικαίως και σ’ αυτήν.
Αγαπητοί νέοι Σπουδαστές των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών,
Στον αγώνα επιβίωσης που διεξάγει ο κυπριακός ελληνισμός, έχετε και εσείς, σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε. Είμαι σίγουρος ότι, θα φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τους γονείς και τις οικογένειές σας. Αξίζει να σας καμαρώνουν και να είναι υπερήφανοι για εσάς.

Εύχομαι στον καθένα σας, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, καλή πρόοδο και κάθε ευόδωση των ευγενών στόχων σας.