8/8/13

Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για συνεργασία στην ενέργεια και υδάτινους πόρους


Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Silvan Shalom και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Γιάννης Μανιάτης.
Κατά την τριμερή συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, οι τρεις Υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν επίσης σε Κοινό Ανακοινωθέν για το Μνημόνιο Συναντίληψης, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού ως «EuroAsia Interconnector».
Σε δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική στιγμή, όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε, εξήγησε ο κ. Υπουργός, αποτελεί το πλαίσιο για τον καθορισμό των δραστηριοτήτων στις οποίες οι τρεις χώρες συμφώνησαν να προβούν από κοινού, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων των ενεργειακών υποδομών και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλων.
«Συζητήσαμε επίσης σήμερα για το προτεινόμενο έργο της διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω ηλεκτρικού καλωδίου. Επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την υλοποίηση του έργου, δεδομένου και του γεγονότος ότι έχει εγκριθεί προκαταρκτικά ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ. Μέσω του συγκεκριμένου έργου στοχεύουμε στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα μας να γίνει πιο ανταγωνιστική με την εισαγωγή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας.
Να καλωσορίσω τους συναδέλφους μου για ακόμα μια φορά και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην εμβάθυνση και στην ενίσχυση αυτής μας της συνεργασίας μας», κατέληξε.