30/8/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΚΑΦ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκύπριου Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων
(ΠΑΣΥΚΑΦ) κ. Νικόλα Φιλίππου και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου.



Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο  για το έργο που επιτελεί, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ σημαντικό. «Θα ήθελα επίσης να τους ευχαριστήσω γιατί η συνεργασία μας είναι πολύτιμη, πολύ στενή, παραγωγική και έτσι πρέπει να είναι», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι σήμερα αποφάσισαν να ενδυναμώσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη βάση προγραμμάτων. «Έχουμε αποφασίσει ότι θα υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε μία σειρά από πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και εκδηλώσεις να θεσμοθετηθούν. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια -και αυτό είναι ξεκάθαρο- μια αυξητική τάση όσον αφορά τον ανδρικό καρκίνο και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι η πρόγνωση και η διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία και είναι σε αυτή τη στρατηγική, σε αυτή τη φιλοσοφία, που τόσο εμείς αλλά και ο ΠΑΣΥΚΑΦ, θα εργαστούμε όσον αφορά την Εθνική Φρουρά. Θα πρέπει να προστατέψουμε τους νέους μας και νομίζω ότι -αυτό που έχει λεχθεί και στη συνάντηση - η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη προσφορά που μπορούμε να κάνουμε στους νέους μας» ανέφερε ο Υπουργός.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το κάπνισμα, είπε ο κ. Φωτίου, λέγοντας ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην Εθνική Φρουρά το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, «γιατί όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι το κάπνισμα έμμεσα ή άμεσα προκαλεί τον καρκίνο».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι θα ενταχθούν δράσεις μέσα σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μαζί θα προχωρήσουμε για να βοηθήσουμε τους νέους μας σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα».

Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Υπουργό, το Υπουργείο και το ΓΕΕΦ για τη στενή και διαχρονική τους συνεργασία αλλά και για τη στήριξη τους προς τον Σύνδεσμο. «Έχουμε θέσει σήμερα κοινούς στόχους όσον αφορά την ενημέρωση των νέων, των νέων στρατιωτών, της νέας γενιάς σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου  και είμαστε σίγουροι ότι και με την εφαρμογή του μνημονίου συναντίληψης που θα ετοιμάσουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, θα μπορέσουμε δηλαδή να μειώσουμε τον καρκίνο στην Κύπρο που είναι και ο διαχρονικός στόχος του ΠΑΣΥΚΑΦ».
Ο κ. Φιλίππου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί στο Υπουργείο Άμυνας, όπως έχει πει, «έχουμε ένα καλό φίλο αλλά, και το ίδιο το Υπουργείο είναι ένας στενός συνεργάτης και συμπαραστάτης σ ‘ αυτή τη μάχη κατά του καρκίνου».

Ερωτηθείς για τις δράσεις που προγραμματίζονται, ο κ. Φιλίππου είπε ότι άμεσα ξεκινούν διαλέξεις και παρουσιάσεις που αφορούν τον ανδρικό καρκίνο, ιδιαίτερα τον καρκίνο των όρχεων, ο οποίος αφορά  κυρίως νέους άνω της ηλικίας των 18 μέχρι 30 – 35), και τόνισε την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης μέσω της αυτοεξέτασης. Πρόσθεσε δε ότι ήδη έχουν ετοιμαστεί φυλλάδια τα οποία θα δίνονται σε στρατιώτες σε διαλέξεις και ότι θα ετοιμαστούν και κάρτες αυτοεξέτασης, οι οποίες θα δοθούν επίσης στους στρατιώτες με στόχο την πρόληψη του καρκίνου που αφορά αυτές τις ηλικίες. «Σίγουρα ετοιμάζονται και άλλες πολιτικές που θα ανακοινωθούν», κατέληξε.

30/8/13